U Prijedor Circle Hubu započeo je sa radom prvi Coder Dojo u Prijedoru


Coder Dojo je neformalni edukativni program za djecu uzrasta od šest do dvanaest godina koji je započeo 28.06.2021. godine. Za vrijeme druženja u Dojou, naših 15 polaznica i polaznika će učiti o tehnologiji, blok programiranju i radu i programiranju Microbit mikrokontrolera.

Cilj Coder Dojoa i cjelokupne Microbit zajednice je inspirisanje novih generacija da probude svoju kreativnost kroz kodiranje, programiranje i digitalne tehnologije.

Ove edukacije su primjer dobre prakse pristupa STEM edukaciji kakvim se sve više teži u razvijenijim državama. Igor Drinčić, predavač-volonter u našem Dojou, je napravio hibridni plan predavanja na osnovu više formalnih i neformalnih silabusa koji se uspješno koriste i postižu rezultate u državama sa  razvijenom sviješću o bitnosti STEM edukovanja mladih generacija, u cilju da svoje znanje, stečeno dugogodišnjim radom u IT industriji, prenese na naše polaznice i polaznike.

Microbit je programabilni džepni računar dimenzija 4cm sa 5cm sa senzorom pokreta, ugrađenim žiroskopom, Bluetooth tehnologijom i 25 led lampica, a dizajniran je tako da bude zabavan i jednostavan za upotrebu. U Coder Dojou Prijedor Circle Huba, polaznice i polaznici ove dodatne edukacije će doći u dodir i sa osnovama elektronike nadogradnjom Microbit mikrokontrolera koje je omogućeno nabavkom Kitronik Inventor’s kita.

Fotografije sa prvog susreta naših polaznika i polaznica pogledajte na klikom na link.

Ovu aktivnost kroz projekat “Prijedor Circle Hub” podržava Vlada Švajcarske.

PRIJEDOR CIRCLE HUB


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals