SUMORNA DEMOGRAFSKA SLIKA Sve nas je manje i sve smo stariji


Foto: Shutterstock

U  poređenju sa sedamdesetim godinama prošlog vijeka, Bosna i Hercegovina danas ima trostruko manji natalitet i duplo veći mortalitet, pokazuju demografske statistike.

Profesor Draško Marinković, predsjednik Centra za demografska istraživanja Banjaluka, rekao je da, dugoročno, ne možemo očekivati poboljšanje demografske slike.

– Treba više raditi u pogledu afirmacije mjera populacione politike. Takođe, neophodno je ojačati ekonomiju, da bi se povećala sigurnost ljudi koji žele da rađaju djecu. Istraživanja su pokazala da su, u ovom pogledu, najveće prepreke nezaposlenost i nesigurnost – istakao je Marinković.Dodaje da mjere populacione politike moraju da počivaju na dugoročnim rješenjima.

– Kratkoročne mjere u RS su dale neke rezultate, pa u posljednjih osam godina imamo konstantno rađanje, ali nam je i dalje nezadovoljavajući trend mortaliteta, a tu je i starenje stanovništva. Naime, prosječna starost u RS je 43, a u BiH 41-42 godine, po čemu smo među najstarijim prostorima u Evropi. Ipak, najveći problem je odseljavanje stanovništva. Demografski trendovi u BiH slični su kao u zemljama okruženja, ali imamo nepovoljne karakteristike koje se ogledaju u većem iseljavanju stanovništva u odnosu na druge – naglasio je Marinković.

Podsjeća da iz godine u godinu imamo sve manje rođenih, dok se povećava mortalitet, a sve više starimo.

– To su, uz odseljavanje ljudi, pojave koje limitiraju naš socio-ekonomski razvoj – rekao je Marinković.

SRPSKA INFO


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals