Srednjoškolci snimaju antiratni film


Foto: N.N. | Srednjoškolci snimaju antiratni film

Dejan Birkner, Nikola Branković i Aleksa Trkulja, učenici Tehničke škole iz Banjaluke, uz pomoć ove srednjoškolske ustanove i Narodnog pozorišta Republike Srpske, krenuli su u projekat snimanja kratkometražnog filma “Kliker”.

Sebe predstavljaju kao grupu entuzijasta koji žele da postignu nešto više, a to su odlučili nakon dvogodišnjeg iskustva u snimanju reklama.

Tim poslom za neke od marketinških agencija iz Banjaluke bavili su se pored redovnih školskih aktivnosti. Iako su svi redom uzorni i odlični učenici, dani provedeni na setovima dali su im ideju o onome što žele da postanu i onome što žele da poruče društvu.

Birkner će, složili su se uglas, biti producent, Trkulja režiser, a svi zajedno napisaće scenario. Posao je nakon kratkog vremena već dopola završen. Scenario je tu, a kao lokacija za snimanje izabrana je Manjača.

Proračun je stavljen na papir, i kako Birkner tvrdi, snimanje će koštati 2.640 KM, a da sve bude završeno, potrebno je svega šest do sedam dana. Finansijeri se još javljaju, a planovi i ideje se kuju. Ovi mladi ljudi, zapravo, kako je navedeno u samom scenariju, žele da ukažu na nepotrebno dizanje međunacionalnih tenzija i besmisao rata.

“Sve više i više u našoj državi povećavaju se tenzije između nacija, između naroda, pa smo došli na tu ideju da ukažemo koliki je besmisao svega toga i koliko je bilo besmisleno ratovati. Da jednostavno pokušamo spustiti tenzije. Dakle, radi se o jednom antiratnom filmu”, kazao je Birkner, koji najavljuje da će u njemu glumiti ukupno 32 glumaca. Troje glavnih, kako kaže, a ostali su potrebni za scene međunacionalnog sukoba tri zaraćene strane.

“U našem radu podržala nas je Tehnička škola. Jedan profesor je čak i stupio u kontakt sa Narodnim pozorištem Republike Srpske, koje nam je obezbijedilo rekvizite za snimanje”, navodi Birkner, koji dodaje i da su prije samog snimanja dogovorili sastanak sa dramaturgom Slavišom Radanom, kako bi im ukazao na eventualne greške u scenariju, kojih vrlo vjerovatno ima, s obzirom na to da se ovim bave amaterski. To, međutim, neće uvijek biti tako, jer bez obzira na ishod ovog filma, Birkner i ekipa, kako nam otkriva, po završetku srednje škole planiraju upisati Akademiju umjetnosti u Banjaluci, a dalji put ukazaće im se sam.

Nezavisne.com


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals