Slađana Kobas preživela je nedostatak kiseonika u porodilištu ratne 1992. godine, preminula je od posledica 13 godina posle


Na pravoslavnom groblju u Prijedoru danas je služen pomen povodom 12 godina od kada je svoju veliku bitku za život izgubila Slađana Kobas i postala “trinaesta banjalučka zvezdica”.

Na pomenu je bio otac Stojan, brat Miroslav, snaja Karmela i jedan komšija.

– Evo vidite kako živim, ne mogu da stojim, ne drže noge i leđa teret moje 62 godine. Savladala me je bolest odmah posle njene smrti i pod stalnom sam terapijom – priča svoju tužnu priču otac pored groba svoje ćerke Slađane.

Otac Stojan: "Da je Slađa poživela bila bi to velika pobeda i ništa drugo ne bi bilo važnije od toga"

Foto: privatna arhiva
Otac Stojan: “Da je Slađa poživela bila bi to velika pobeda i ništa drugo ne bi bilo važnije od toga”

Kaže da sećanja ne blede, da mu je njena borba za život tada davala snagu i vraćala veru u život i ljude i dodaje da je razočaran što društvo ne poklanja veću pažnju ovom događaju.

– Nije bitno to što ja živim od skromne invalidske penzije, ali neko kao da se stidi tog broja 13 i toga da je i ona izgubila bitku za život i da ima prava da bar sećanje živi dalje od ovog mesta njene večne kuće – rekao je Stojan Kobas.

On dodaje da su mu i sin i snaja s kojima živi bez posla i da bi voleo da je sve bilo drugačije.

– Da je Slađa poživela bila bi to velika pobeda i ništa drugo ne bi bilo važnije od toga. Ovako dok živimo živeće i sećanje na nju, a posle šta bude – dodao je on.

 

Slađana Kobas je bila jedina preživela beba iz banjalučkog porodilišta ratne 1992. godine, u vreme kada je zbog zatvorenog koridora i nemogućnosti da se dopremi kiseonik za inkubatore umrlo dvanaest tek rođenih beba.

Tokom svog kratkog života bila je živi svedok jedne od najvećih tragedija na samom početku građanskog rata u BiH.

Slađana Kobas je umrla nakon 13 i po godina života, a njeno hrabro srce je izgubilo bitku za život koju je “trinaesta zvezdica” vodila čitavog svog kratkog života koji je od početka bio nemilosrdan prema njoj.

 

blic.rs


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals