Skupština grada Prijedor prekršila Zakon o službenicima, resorno ministarstvo traži ukidanje ili izmenu spornih akata


Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske pozvalo je Skupštinu grada Prijedora da izmeni, ukine ili poništi dva akta donesena na poslednjem zasedanju lokalne skupštine u vezi sa razrešavanjem dužnosti članova prijedorske Komisije za izbor i imenovanja i gradskog Odbora za žalbe građana.

– Ministarstvo je mišljenja da Skupština grada Prijedora nije ispoštovala odredbe Zakona o službenicima i nameštenicima u organima jedinice lokalne samouprave odnosno Poslovnika Skupštine grada Prijedora – navedeno je i detaljno obrazloženo u mišljenju ovog ministarstva dostavljenog Skupštini grada Prijedora i objavljenom na njenoj internet stranici.

Skupština grada Prijedora trebalo bi da u roku od 30 dana sa mišljenjem Ministarstva uskladi dva sporna akta koja je donela na sednici održanoj 13. februara.

Reč je o rešenju kojim se dužnosti razrešavaju dotadašnji predsednik i članovi Komisije za izbor i imenovanja i Odbora za žalbe grada Prijedora, te imenuju nova Komisija za izbor i imenovanja i vršioci dužnosti predsednika i članova Odobra za žalbe grada Prijedora.

Obaveštenje o mišljenju Ministrastva uprave i lokalne samouprave Srpske sa predlogom rešenja kojima bi se poništili sporni akti uvršteno je u dnevni red predstojeće sednice Skupštine grada Prijedora, a novi datum zasedanja i prošireni dnevni red danas su objavljeni na stranici Skupštine grada Prijedora nakon jučerašnje sednice šefova odborničkih klubova.

Sednica Skupštine grada Prijedora prvobitno je bila najavljena za 27. mart, ali je odgođena na zahtev gradonačelnika i u dogovoru sa predsednicima odborničkih klubova i političkih partija koje nemaju klubove u lokalnom parlamentu.

Novi datum sednice je 17. april.

To će biti prva sednica lokalnog parlamenta nakon što je vladajući DNS izgubio većinu u ovom telu.

DNS-ovi odbornici Predrag Starčević, Duško Miletić, Želimir Kos i Goran Vučkovac najavilu su formiranje samostalnog kluba odbornika, nakon čega su i formalno isključeni iz stranke.

DNS je na lokalnim izborima 2016. godine dobio 10 mandata, SNSD sedam, SDS pet, SDA tri, PDP dva, a SDP BiH, SP, DF i lista predstavnika nacionalnih manjina po jednog. Prvo odstupanje od ovih izbornih rezultata desilo se početkom februara kada je jedini odbornik socijalista Ranko Kolar istupio iz stranke i najavio da će delovati u skladu sa politikom Demosa.Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals