“RAZBILI SU MU GLAVU I IZBILI ZUB” Potresna ispovest samohrane majke iz Banjaluke čije je dete ŽRTVA vršnjačkog nasilja


“Moj sin već duže vreme izložen je optužbama od strane nastavnika i učenika da se neprimereno ponaša, te je izložen fizičkim napadima od strane učenika iz razreda. Prilikom tih napada razbijena mu glava i izbijen zub”, ovako svoju ispovest počinje za Srpskainfo samohrana majka iz Banjaluke koja tvrdi da njeno dete svaki dan trpi maltretiranje u Osnovnoj školi „Georgi Stojkov Rakovski”.

Naime, javnost je svakodnevno svedok potresnih ispovesti samohranih majki koje prolaze golgotu kako bi decu izvele na pravi put, a u moru problema, najviše bole oni koji dolaze od institucija koje bi trebale biti saveznici, a ne neprijatelji.

Samohrana majka Helena J. iz Banjaluke podnela je nedavno prijavu Ministarstvu prosvete i kulture RS zbog kako je navela, institucionalnog i vršnjačkog nasilja koje već duže vreme trpi njeno dete u banjalučkoj Osnovnoj školi „Georgi Stojkov Rakovski”.

I dok direktor škole Dušan Mišljenović uopšte nije želio komentarisati slučaj, samohrana majka je za Srpskainfo ispričala da godinama nailazi na nesaradnju nadležnih u pomenutoj školi.

Priznaje da je godinama okretala glavu, nadajući se da će se problemi rešiti, ali umesto rešenja, problemi su kulminirali.

Helena J. podseća da je njeno dete u osnovnoj školi godinama bilo na meti vršnjaka, o čemu kako kaže, svedoče i odlasci u Hitnu pomoć okrvavljene glave. Pored svega toga, dete je postalo i glavni krivac za sve što se događa u učionici.

– Sve je kulminiralo neosnovanom optužbom mog sina za krađu novca od drugih učenika. Događaj mi je prijavljen od strane razrednog starešine, koji me je pozvao telefonom 15. marta u poslepodnevnim časovima i zahtevao da dođem u školu povodom prijave učenika koji pohađaju isti razred da je kod mog sina pronađen nestali novac – prisetila se Helena.

Priča da je po dolasku u školu i razgovora sa razrednikom i učenicima utvrđeno kako njeno dete nije ukralo ništa, niti je novac pronađen kod njega. No, osim lažne optužbe ogorčenu majku zabolelo je još nešto.

– Razrednik nije bio spreman za saradnju kako bi razrešili detalje slučaja, razgovarao je sa mnom veoma grubo i neprofesionalno, pretio mi je da će me kao majku prijaviti Centru za socijalni rad i nakon toga me je izbacio iz škole – ispričala je Helena J.

Samohrana majka navodi da je njeno dete godinama u školi izloženo i vršnjačkom nasilju.

Helena J. priznaje da ni njezin sin nije cvećka, ali da odnos nadležnih u školi pod sloganom “ćuti i trpi, jer si kriv” nije način da se reše problemi koji su sve brutalniji.

– Moj sin već duže vreme izložen je optužbama od strane nastavnika i učenika da se neprimereno ponaša, te je izložen fizičkim napadima od strane učenika iz razreda – prilikom tih napada sin je zadobio povrede glave, izbijen mu je zub, neretko se dešavalo da ga tuku tako što ga jedan učenik drži, a drugi ga udara šakama, da mu stavljaju upaljene petarde u torbu i u džepove, obaraju na zemlju i šutaju ga nogama – ispričala je ogorčena majka, piše Srpskainfo.

U prijavi koju je podnela resornom ministarstvu Helena ističe da nasilje i diskriminacija od strane nastavnog i rukovodnog osoblja, kao i učenika škole traje duže vreme, a da je poslednji incident bila kap koja je prelila čašu.

Ministarstvo: Od škole zatražena informacija

Ministarstvo prosvete i kulture RS zaprimilo je prijavu majke i zatražićemo informaciju od Osnovne škole „Georgi Stojkov Rakovski” u vezi sa navodima iz prijave, a potom postupiti u skladu sa svojim nadležnostima.

Prema Protokolu o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među decom i mladima u vaspitno-obrazovnom sistemu RS, zaposleni u školi dužni su preduzeti mere da se odmah zaustavi i prekine nasilno postupanje prema detetu, te obavestiti radnike stručne službe škole o tome.

– Stav Ministarstva je da vaspitno-obrazovne ustanove kontinuirano treba da rade na stvaranju klime nulte tolerancije na nasilje tokom nastavnih i vannastavnih aktivnosti – saopštili su iz škole.


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals