Prijedorski proizvođači traže pomoć nadležnih institucija: Šteta od mraza 800.000 maraka


Foto: B. Majstorović / RAS Srbija

Voćari sa prijedorske regije očekaju da im lokalna i državna vlast pomogne u prevazilaženju štete od aprilskog mraza procenjene na 800.000 KM, kako bi mogli da opstanu u ovoj proizvodnji.

Na području Prijedora aprilski mraz naneo je štetu na 88,92 hektara, odnosno stradalo je 2.081 tona voća.

Radivoj Vujković u prijedorskom mestu Babići ima voćnjak na površini od 5 hektara. Kaže da je aprilski mraz napravio 100 odsto štete, koja je procenjena na 70.000 KM.

– Ove godine zaista nemam voća. Na nedavnoj manifestaciji „Dani šljive“ doneo sam malo kruške i paradajz koji uzgajamo u plastenicima. Samo je ostalo jedne sorte kruške, trevuška, koje ima oko 15 stabala i na njoj je između 100 i 200 kilograma krušaka – priča Vujković. Kaže da se voćarstvom bavi 15 godina i da je to jedini izvor prihoda za njegovu porodicu sa četvoro dece.

– Do trenutka kada još nije mraz napravio štetu, mi voćari, smo već po apotekama napravili troškova po nekoliko hiljada maraka, sada bi trebalo to da izmirim, a nemam novca. Ne mogu da se zadužujem kod banaka, jer sam već kreditno prezadužen zbog sistema za navodnjavanje. Kredite dižem kod mikrokreditnih fondacija, tako da ne vidim neko svetlo na vidiku – priča Vujković.

Dodaje da je prinos voća upitan i u narednoj godini, ukoliko zbog suše, sada stabla ostanu bez lišća.

– Trebalo bi da nam pomognu država i lokalna zajednica, kako bismo na organizovan način zaštitili voćarstvo i pronašli način da se naša proizvodnja osigura kod osiguravajućih društava koja beže od nas, jer nemaju koristi od voćara, ali i imaju izuzetno visoke premije za osiguranje – kaže on.

Predsednica Skupštine Udruženja voćara Prijedor Ilinka Macura kaže da voćari očekuju pomoć od gradske uprave Prijedor.

– Od ministrastva ništa ne očekujemo, jer nisu ažurni po tom pitanju. Razumemo mi da oni nemaju novac, ali kako imaju novac da kupuju nova auta – rekla je Macura. Dodaje da naknade ministarstva za prošlogodišnju štetu od mraza nisu bile dovoljne.

– Dobili smo 327 marka po hektaru voćnjaka, to je smešno, više smo platili veštačko gnojivo – ističe ona.

Načelnik Odeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora Rade Rosić kaže da će lokalna vlast pomoći voćarima.

– Novac za razvojne projekte i podsticaje, preusmerićemo za naknade štete od mraza – rekao je Rosić. Dodaje da će uskoro biti poznat novčani iznos te pomoći.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da će odluku o pomoći voćarima za ublažavanje posledica mraza, grada i suše doneti Vlada RS, te da će joj ministarstvo uputiti novu informaciju o šteti.

– Ne može se reći da je ono što je isplaćeno za prošlogodišnje štete od mraza neznatno, imajući u vidu broj voćara i ukupna sredstva, uz već postojeća, koja se godišnje izdvajaju, a radi se o milionskim iznosima – kaže portparol ovog ministarstva Aleksandar Macanović.

Dodaje da ministarstvo sufinansira premiju osiguranja do 50 odsto.

– Voćari i drugi proizvođači ne mogu očekivati da ministarstvo umesto njih ugovara osiguranje sa osiguravajućim kućama, koja svaka za sebe, ima određena pravila i uslove – objašnjava Macanović.

Dodaje da će Privredna komora RS, pokušati da utiče na osiguravajuća društva, te komoru ovih društava koja postoji u okviru Privredne komore RS, da promeni politiku osiguranja kada je u pitanju poljoprivreda i što više je približe poljoprivrednicima.

Najviše stradale kruške

Procenjuje se da je u RS zbog šteta od mraza manja proizvodnja voća od planirane za oko 12 odsto, ukupne vrednost oko 25.319.017 KM.

– Najveća šteta je kod kruške 65,5 odsto, te višnje 36,9 odsto, sledi jabuka gde se očekuje pad proizvodnje u 2017. godini za 32,7 odsto, trešnja 25,1 odsto i šljiva 18,5 odsto – podaci su resornog ministarstva.

Izvor: Blic.rs


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals