Policajka Zvezdana Alendarević: Bila članica i Mirovne misije u Sudanu


Prijedorčanka Zvezdana Alendarević je od malih nogu znala da želi postati policajka. Nakon završene gimnazije, upisala je Visoku školu unutrašnjih poslova i želja joj se ostvarila. Nepunih 14 godina u policijskim redovima daje maksimum u poslu, koji nije nimalo lagan i jednostavan. Nedavno je bila i članica Mirovne misije u Sudanu, a njena hrabrost i želja da pomogne svim ljudima bila je vidljiva na svakom koraku.

Zvezdana je portparol Policijske uprave Prijedor i ističe da policijski posao, bilo da se radi o službeniku, portparolu ili inspektoru, nosi određenu težinu i izazove.

„Zasnovala sam radni odnos u policiji 2006. godine kao pripravnik, a nakon toga sam raspoređena na mjesto policijskog inspektora za opšti kriminalitet. Potom sam radila kao inspektor za privredni kriminalitet, a onda sam došla na mjesto portparola, što i trenutno radim”, kaže Zvezdana u razgovoru za Anadolu Agency.

Navodi da je u početku bilo i stresnih situacija, jer muške kolege ponekad ne vjeruju da žene mogu biti jednako dobre u ovom poslu, kojeg mnogi i danas posmatraju “muškim poslom”.

„Bilo je i pitanja ‘šta ćeš u policiji, znaš li da je to težak posao, znaš li da moraš raditi noćne smjene, moraćeš raditi na punktovima, znaš li da ćeš morati ustajati u toku noći i raditi uviđaj…’ Bilo je takvih pitanja. Ali, za nepunih 14 godina sam uspjela savladati sve te izazove i mislim da je danas taj dio priče prevaziđen. Danas više niko ne postavlja takva pitanja, jer su se žene u policiji ‘izborile’ za svoje mjesto, rade rame uz rame sa muškim kolegama. Pogotovo su se iskazale radeći na krivičnim djelima porodičnog nasilja, seksualnog i polnog nasilja”, s ponosom ističe Zvezdana i dodaje da je raduje činjenica da je sve više žena u policiji.

– Mirovna misija kao poseban izazov –

Zvezdana je imala želju otići u mirovnu misiju. Prvi put je popunila upitnik za učešće 2014. godine, a godinu kasnije prošla testiranja, od znanja engleskog jezika, do rada na računaru. Potom je u Butmiru 2016. godine prošla obaveznu obuku, a potom je i konkurisala za misiju u Južnom Sudanu, gdje je raspoređena u februaru 2018. godine. U Sudanu je provela pune dvije godine.

„Bilo je izazova, bilo je teških trenutaka, bilo je i onih lijepih i zanimljivih. Mogu reći da je to jedno neprocjenjivo iskustvo. Zašto sam se odlučila za to? Humana strana svakog ljudskog bića, a svakako i policijskog službenika je da pomažemo narodu. To je osnovni motiv, jer sam znala da je to jedno poslijeratno područje, u postkonfliktnom periodu, gdje narod treba pomoć UN-a. Naravno, bila je tu i želja za novim iskustvima. Želja da vidim kako funkcioniše jedna mirovna misija u svijetu”, kaže Zvezdana i dodaje da im je zadatak bio da budu policijski savjetnici.

„Pokušali smo kroz saradnju sa lokalnim subjektima i policijom da ostvarimo međusobno povjerenje između pripadnika UN-a i lokalnog stanovništva i izbjeglica koje su trebale našu pomoć. Posebno je značajn rad bio sa ženama sa djecom, koje su bile žrtve nasilja, i kad se nađete u zemlji u kojoj se neobrazovanost i siromaštvo mjere velikim brojkama, onda pomislite da je to borba bez cilja, međutim, nalazili smo tračak nade, nastavljali, trudili se i na kraju smo ostvarili zaista uspješnu saradnju i napravili značajan pomak kada je u pitanju zaštita ljudskih prava”, ističe Zvezdana.

– Profesionalna nadogradnja –

Želja joj je bila i da se profesionalno nadogradi, ali i da nadogradi sebe kao ličnost.

U policijskom poslu je ponekad u nekim situacijama osjećala i strah, ali želja da svoj posao odradi profesionalno je uvijek pobjeđivala. Portparol ima radno vrijeme, ali je često i nakon posla, a često i vikendom, mediji zovu da im saopšti informacije. Zovu je i mnogobrojni građani zbog informacija. Svaki put im izađe ususret, jer kako kaže, i sama zna da je tu zbog građana. S ponosom nosi uniformu MUP-a RS, a zbog časnog i odgovornog rada, mnogima je postala uzor.

AA.com.tr


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals