Policajcu optužnica ili sloboda


Produžen pritvor Goranu Jeličiću, osumnjičenom za ubistvo Irene Predojević. Već osam meseci u zatvoru zbog sumnje da je 2005. zadavio pa zapalio devojku

OKRUŽNO javno tužilaštvo u Prijedoru još nije podiglo optužnicu protiv suspendovanog policajca Gorana Jeličića iz Kozarske Dubice, koji se već osam meseci nalazi u pritvoru zbog sumnje da je u avgustu 2005. godine ubio Irenu Predojević (28).

Istraga nije okončana, a Vrhovni sud RS doneo je novo rešenje po kome je Jeličiću pritvor produžen do 30 jula. To je ujedno i zakonski maksimum do kojeg Jeličić, bez optužnice, može ostati iza rešetaka. Ukoliko do tada odluka ne bude doneta osumnjičeni policajac će biti pušten na slobodu.

Kako saznaju “Novosti”, istraga nije završena zbog objektivnih razloga. Tačnije zbog toga što OJT u Prijedoru nije dobio dokaze, koje je zatražio putem međunarodne pravne pomoći. U praksi dostavljanje takvih dokaza dugo traje, a kako saznajemo radi se o iskazima svedoka, koji žive i rade u inostranstvu.

Jeličićev branilac, advokat Željko Gnjatović kaže da je neubičajeno da istraga traje toliko dugo, budući da se njegov klijent nalazi u pritvoru.

– Očigledno je da se radi o komplikovanoj istrazi, na koju odbrana ne može uticati, niti imamo saznanja šta se tu dešava. Nakon hapšenja delovalo je kao da je podizanje optužnice već gotova stvar, ali očigledno da to nije slučaj – kaže Gnjatović.

Pojašnjava da je u poslednjem rešenju za pritvor, koje mu je juče dostavljeno, Tužilaštvo čak predložilo saslušanje određenog broja svedoka.

Jeličić je uhapšen 31. oktobra 2018. zbog sumnje da je u avgustu 2005. ubio Irenu Predojević, koja je golim rukama zadavljena, a telo zapaljeno kako bi se prikrio zločin. Tužilaštvo ga tereti za teško ubistvo na naročito svirep i podmukao način, te za nelegalno posedovanje oružja.

Jeličić je i ranije bio predmet istrage zbog ubistva Predojevićeve, ali je tada imao čvrst alibi. Međutim, posle 13 godina istražioci su navodno taj alibi oborili.

NESTANAK

IRENA Predojević nestala je u noći između 6. i 7. avgusta 2005. godine u Kozarskoj Dubici. Tu noć ona je s prijateljicama bila i kafiću “Arkada” i oko ponoći su krenule kući. Rastale su se na raskrsnici, gde joj se izgubio svaki trag. Porodica je ujutro prijavila njen nestanak. Sutradan, 8. avgusta, na divljoj deponiji u selu Božići pronađeno je ugljenisano žensko telo. DNK analizom potvrđeno je da je reč o Predojevićevoj.

Novosti.rs


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals