Pesnik optužen za učestvovanje u ratu u Ukrajini


avrilo Stević (53), banjalučki pesnik i književnik, protiv kojeg je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog nelegalnog pridruživanja paravojnim formacijama koje su se borile protiv ukrajinske vlade, tvrdi kako je njegov boravak u Ukrajini bio mirnodopske prirode i da tamo nije ispalio nijedan metak.

“Optužnicu još nisam dobio niti pročitao, ali smatram kako je ona podignuta na potpuno pogrešnim pretpostavkama. Motivi mog odlaska u Lugansk bili su sasvim drugačiji od onih koje mi stavljaju na teret, jer sam tamo bio kao novinar i svedok još jednog tragičnog sukoba među bratskim slovenskim narodima”, izjavio je Stević za banjalučke “Nezavisne”.

On ističe da je po zanimanju književnik, a po političkom habitusu panslavista i da je u Ukrajini želeo da bude svedok istorijskih događanja.

“Imam nameru da o svom boravku tamo napišem knjigu i iznesem svoje viđenje tog tragičnog međuslovenskog sukoba”, kazao je Stević.

Prema njegovim rečima, pokušao je da se dogovori s predstavnicima jedne novinske agencije da izveštava s ukrajinskog fronta, a kada to nije uspelo, samostalno se uputio u Ukrajinu, gđe se u gradu Rostovu pridružio srpskim dobrovoljcima koji su bili organizovani u odred “Jovan Šević”.

Stević je rekao da je tamo zadužio oružje zbog lične bezbednosti, ali da ga nikad nije koristio.

“Nisam ispalio niti jedan metak. Moja oružja su duh i olovka, i u to se može uveriti svako ko pročita moje knjige i pesme”, tvrdi Stević.

Tužilaštvo BiH podiglo je prije nekoliko dana optužnicu protiv Stevića zbog protivzakonitog pridruživanja paravojnim formacijama na stranim ratištima u Ukrajini. Terete ga da je tokom 2014. godine iz BiH otputovao u Beograd, pa sa Međunarodnog aerodroma “Nikola Tesla” za Moskvu, odakle je otišao na područje Ukrajine, u Rostov i područje Luganjska, pišu “Nezavisne”.

RTV.RS


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals