Pavlović šalje pismo namjere svim javnim ustanovama u Prijedoru: Zapošljavanje djece poginulih boraca treba da bude prioritet


Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je danas da će na adrese svih javnih ustanova i preduzeća i privrednih subjekata u Prijedoru uputiti pismo namjere s apelom da prilikom zapošljavanja radnika imaju u vidu da zaposle djecu iz porodica poginulih boraca i da im to bude prioritet.

Ovim putem pozivam sve one koji su u mogućnosti da se odazovu ovom pozivu da zajedničkim snagama stavimo tačku na ovu priču i da zajedničkim snagama vratimo dug njihovim očevima, jer su oni svoje živote dali da bismo mi danas normalno živjeli u našoj Republici Srpskoj- rekao je Pavlović novinarima u Prijedoru nakon sastanka sa predstavnicima Skupštine grada, političkih partija koje čine skupštinsku većinu i Organizacije porodica poginulih boraca.

On je naglasio da je koalicija koja vodi grad opredijeljena za rješavanje statusa zaposlenja djece poginulih i nestalih boraca Vojske Republike Srpske.

– Njihovi očevi su dali živote za Republiku Srpsku i ovaj grad i naša je obaveza da riješimo problem koji oni imaju, a to je problem njihovog zaposlenja. Smatramo da je sramota da u proteklom periodu prethodna vlast nije riješila problem zaposlenja te djece koja su zaslužila da imaju svoj hljeb u rukama. Mi smo odlučni da stavimo tačku na ovo pitanje koje muči veliki broj djece- naglasio je Pavlović.

On je naveo da je trenutno 53 djece poginulihh boraca nezaposleno.

Pavlović je istakao da je u Gradskoj upravi trenutno devetero djece iz porodica poginulih boraca, koje je prethodna vlast zaposlila po ugovoru o djelu ili ugovoru na određeno vrijeme i obećao da će se on potruditi da oni i ostanu da rade u Gradskoj upravi i da nemaju nikakvu obavezu da imaju bilo koju člansku kartu, nijedne političke partije jer bilo ko, a posebno ova populacija, ne smije ničim biti uslovljena.

Potpredsjednik Skupštine grada Prijedora Igor Kneginjić rekao je da je obaveza svakog društva da zaštiti osjetljive i ugrožene socijalne kategorije, posebno kategoriju djece potomaka boraca koji su poginuli odnosno nestali u posljednjem ratu.

– Nadam se u dogledno vrijeme da ćemo, i Gradska uprava i nosioci upravnih organizacija, javne ustanove i preduzeća, obezbijediti radna mjesta za te ljude. U suštini, svako društvo koje želi da planira svoju budućnost, prije svega, ima obavezu da zaštiti socijalne kategorije, a ovo je svakako jedna socijalna kategorija gdje imamo obavezu da riješimo socijalni status- poručio je Kneginjić.

Predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora Zdravka Karlica rekla je da neka od 53 djece nisu završila ni srednju školu.

-Imamo obećanje da će ići to otvoreno pismo i da ćemo u što kraćem roku riješiti te problem- rekla je Karlica i zahvalila gradskim vlastima na saradnji.

Predsjednik Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Prijedor Nenad Mejakić rekao je da je sa zadovoljstvom prihvatio ovu inicijativu jer se u toj stranci teži da djeci poginulih i nestalih boraca Vojske Republike Srpske, kao i djeci ratnih vojnih invalida /RVI/, pokuša obezbijediti što bolji standard, a jedan od uslova za to jeste i radno mjesto.

– Mislim da smo na dobrom putu. Želim da sve ovo shvatimo ozbiljno. Tu namjeru sam vidio kod svojih kolega i mislim da ćemo do kraja kalendarske godine uspjeti da riješimo najveći broj ovih ljudi, s tim da moramo naglasiti da i oni moraju biti svjesni da ovo nije lako, da moraju da budu svjesni da će to da budu poslovi koji odgovaraju njihovoj stručnoj spremi i njihovom radnom osposobljavanju-  dodao je Mejakić.

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Prijedor Saša Bursać rekao je da se ovom projektu pristupa veoma ozbiljno i da se nada što skorijem rješavanju.

– Kada ovo završimo, okrećemo se porodicama RVI. Krenućemo po kategorijama, od prve pa nadalje. Idemo da ovo završimo, kao što je najavljeno, u toku ove kalendarske godine, da se svima ponudi posao u skladu sa njihovom stručnom spremom- dodao je Bursać.

Predsjednica Odbora porodica poginulih boraca Boračke organizacije grada Prijedora Dušanka Lukić zahvalila je gradonačelniku sa saradnicima za inicijativu koja je ocijenila izuzetnom.

SRPSKA INFO


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals