Ovog leta Banjaluka bez popularnog muzičkog festivala „Demofest“


Nakon jedanaest godina i isto toliko uspešnih izdanja, banjalučki Demofest odlazi na kratku pauzu, rekla je za Lola magazin Brankica Janković, direktorica ovog muzičkog festivala.

Iako su Banjalučani i ljubitelji alternativnog zvuka iz čitave regije već navikli da svakog jula tvrđava Kastel postane centar nove muzičke scene, ovog leta se to neće desiti, prenosi Lola.

– Nadajući se da smo zaslužili malo razumevanja i strpljenja onih koji nas vole i uz nas su sve ove godine – pre svih hiljada demo bendova koji su se prijavljivali na naše konkurse, hiljada saradnika i stotina hiljada posetilaca od osnivanja do danas – ove godine ćemo napraviti pauzu da bismo pripremili novu Demofest priču, dostupnu publici u jeloj regiji – najavila je ona.

Pokrenut 2008. godine, kao jedinstven regionalni projekat namenjen promociji i pružanju podrške mladim autorskim bendovima iz bivše Jugoslavije, festival je brzo stekao prepoznatljovst i ugled na muzičkoj sceni. Njegova direktorica zadovoljna je time šta je Demofest postigao u okvirima dosadašnjeg formata.

U prethodnim godinama su, zahvaljujući ovom festivalu, upravo u Banjaluci započele karijere regionalnih zvezda nove generacije, poput grupa M.O.R.T. i ZAA, dok su ovaj grad posetila velika svetska imena kao što su Mando Diao, Guano Apes, Kelis, Stereo MCs, Kosheen, The Sisters of Mercy, Asian Dub Foundation…

Vrednost ovog festivala prepoznao je i UNESCO, njegovim svrstavanjem na svoju listu preporučenih projekata iz oblasti kulture, a nominovan je i za prestižne nagrade poput European Festival Awards i UK Festival Awards. Pohvale, priznanja i nova prijateljstva obeležila su sve prethodne godine Demofesta, a šta sledi u onima koje dolaze, saznaćemo uskoro.

– U pitanju će biti priča koja traje svakog dana u godini i koja neće imati nikakvih ograničenja. Demofest na malim ekranima i internetu – najavljuje direktorica Demofesta.

Blic.rsChoose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals