Oštra reagovanja iz Srpske na odluku Ustavnog suda BiH


Politički i pravni predstavnici u Republici Srpskoj oštro su reagovali danas nakon što je Ustavni sud BiH proglasio neustavnom odredbu o 9. januaru, kao Danu Republike Srpske.

Zlatko Knežević, predsednik Ustavnog suda BiH, istakao da će NSRS i vlada kao predlagač očigledno morati da izmijeniti ili dopuniti Zakon o Danu Republike Srpske.

Prema njegovim rečima Ustavni sud uopšte se ne upušta u pravo Republike Srpske da proglasi svoj Dan Republike Srpske.

” Takođe, pošto se u odluci rečeno da Republika Srpska ima pravo da organizuje referendum i utvrdi Dan Republike Srpske, međutim ova norma i označeni datum deveti januar, nije ustavna. Znači da će NSRS i vlada kao predlagač očito morati da izmene ili dopune Zakon o Danu Republike Srpske. Kako i u kom obimu, to je na vlastima Republike Srpske”, rekao je Knežević za sarajevsku N1 tv.

Pravni ekspert Vitomir Popović u izjavi za Srnu kaže da nema osnova da Ustavni sud BiH menja istorijske činjenice kao što je Dan Republike Srpske, jer za to nije nadležan.

” Datum Republike Srpske je nastao pre formiranja Ustavnog suda BiH. Sigurno je da odluku Ustavnog suda BiH ne treba sprovesti u Republici Srpskoj”, rekao je Popović.

Potpredsednik Narodne skupštine Srpske i advokat Milan Petković kaže da je iznenađen i razočaran odlukom Ustavnog suda BiH da proglasi neustavnim zakon o Danu Republike Srpske.

“Bez obzira što smo u celosti do sada izgubili poverenje u taj Ustavni sud, on i dalje pokazuje da se upušta u ocenu istorijskih činjenice, u prekrajanje istorije, da se više bavi politikom nego pravom”, kazao je Petković za banjalučki portal Srpskainfo Petković.

“Ubeđen sam da će srpski narod nastaviti da slavi Dan Republike Srpske na način kako ga je slavio i do sada i da će 9. januar postojati sve dok postoji Republika Srpska. To ni jedna odluka, ni jedan sud ne može da zabrani”, naveo je Petković.

Na pitanje da li su nakon odluke suda moguće pravne posledice po one koji će i dalje zvanično da proslavljaju 9. januar, Petković kaže da ne vidi način da neko može da zabrani tu proslavu.

“Ovde nije zabranjena proslava, ovde je samo proglašeno da je zakon o tom danu neustavan. Niko nije zabranio da se obeležava taj dan”, objašnjava Petković.

Član Glavnog odbora Socijalističke partije i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Goran Selak ocenio je sramnom današnju odluku Ustavnog suda kojom se osporava 9. januar kao Dan Republike Srpske.

Selak smatra da Ustavni sud BiH nastavlja da donosi političke umesto pravnih odluka, te da ne vidi način na koji Republika Srpska može da ispoštuje ovakvu i ovako donesenu odluku.

Cvijanović: Ustavni sud preuzeo ulogu OHR-a 

Predsednica Republike Srpske reagovala je danas na današnju odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske, poručivši da je taj sud još jednom dokazao da se pri odlučivanju rukovodi političkim, a ne pravnim kriterijumima, te da je u potpunosti preuzeo ulogu koju je u prošlosti imao OHR.

Nažalost, ova odluka Ustavnog suda BiH dodatno će narušiti, ionako krhko poverenje građana Republike Srpske u ovu instituciju kojoj, očigledno, dnevni red u najvećoj meri diktira političko Sarajevo, navela je Cvijanović u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

“Uz neospornu istorijsku činjenicu da je Republika Srpska nastala 9. januara 1992. godine, za institucije Republike Srpske je obavezujući sud i njenih građana, koji su na referendumu ubedljivom većinom odlučili da će Dan Republike i ubuduće biti obeleževan toga kada kada je, uostalom, Republika Srpska i formirana”, navela je Cvijanovićeva.

Činjenica da se Ustavni sud BiH, u kojem sede strane sudije, bavi pitanjem praznika, a BiH nije u stanju da napravi ni najmanji pomak naprijed, pa čak ni da formira vlast nakon provedenih izbora, govori o njenom opštem stanju, kaže predsednica Republike Srpske.

“O okrnjenom suverenitetu BiH govori i samo postojanje stranih sudija, a već mnogo puta je dokazano da se oni vode političkim željama nalogodavaca, a ne slovom Ustava”, zaključila je ona.

Dodik: Deveti januar ostaje Dan Republike 

Republika Srpska će nastaviti da obeležan 9. januar kao Dan Republike, poručio je danas predsedavajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik.

Povodom najnovijeg odluke Ustavnog suda BiH, Dodik kaže da je besmisleno ponovo komentarisati politički motivisane odluke Ustavnog suda BiH koje se odnose na obeležavanje Dana Republike Srpske.

“Srpska će nastaviti da obeležavana Dan Republike 9. januara”, poručio je Dodik u izjavi za Srnu, prenela je RTRS.

Ustavni sud BiH osporio je Zakon o Danu Republike Srpske – 9. januaru, razmatrajući zahtev za ocenu ustavnosti Dana Republike Srpske koji je u januaru prošle godine podnelo devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Veću naroda Srpske.


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals