ORUĐE, ORUŽJE, NAKIT Muzej Kozare iz Prijedora otvorio vrata posjetiocima


Muzej Kozare iz Prijedora je arheološkom postavkom  zbirke zavičajnog muzeja u Jagodini, danas otvorio vrata posjetiocima nakon duže pauze zbog epidemije korona virusa.

Kustos arheološke zbirke Muzeja Kozare Prijedor Danijela Radosavac, kaže da je ova izložba autorska postavka Smiljane Dodić koja je inače muzejski savjetnik za srednjovjekovnu arheologiju muzeja Jagodina. Radosavac objašnjava da je na 18 panoa predstavljen izbor ove arheološke zbirke iz perioda od šestog do 18. vijeka.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

-Jagodina je prostor u Srbiji koji se nalazi u dolini velike rijeke Morave, koji je uvijek bio na razmeđu puteva od Velike seobe naroda do Osmanskog carstva i zato ima veliki broj lokaliteta, preko 200 u tom regionu koji obuhvata Jagodinu, ali i ostale opštine Svilajnac, Rekavac, Despotovac. Sobzirom da je njihov Muzej osnovan 1.954. godine, a regionalnost je stekao 1.995. znači taj dugačak niz godina iskopavanja ne samo njihovog muzeja, već i u saradnji i sa Republičkim zavodom i Kragujevačkim zavodom za zaštitu spomenika i kulture i Odjeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, vršen je čitav niz iskopavanja sve do današnjih dana, tako da se oni mogu pohvaliti sa preko 2.000 predmeta arheološke vrednosti u svojoj zbircu-priča Radosavac.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Ona dodaje da je u prijedorskom Muzeju  predstavljen jedan opus njihove srednjovjekovne arheološke zbirke.

-Tako da imamo grupisane predmeta, tipa posuđe, oružje, oruđe, nakit i jedan dio je posvećen njihovoj srednjovjekovnoj zbirci koja obuhvata period od Vizantijskog carstva i srpske države, to su reprezentativni predmeti iz njihove zbirke, nakit, jako bogat nakit, od plemenitog metala u formi filigrana i granulacije kao i religiozne relikvije, kao što su krstovi kao nakit, narukvice i ikone koje su se nosile oko vrata-objašnajva Radosavac.

Ona navodi da je prije par godina zavičajni muzej iz Jagodine u prijedorskom Muzeju predstavio radove na restauraciji i konverzaciji manastira Manasija, u vreme kada je obilježavao 60 godina ovih radova.

Ona je podsjetila zainteresovane da izložbu mogu pogledati radnim danima od sedam do 15 sati te da još nisu dozvoljene posjete u većim grupama.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić  kaže da je ovo nastavak saradnje sa Zavičajnem Muzejem iz Jagodine te da je ovom zanimljivom arheološkom izložbom Muzej Kozare danas otvorio vrata za posjetioce.

-I dok je Muzej bio zatvoren za posjetioce naši kustosi su radili na pripremi izložbe povodom dana Muzeja koja će biti u digitalnoj formi 18. maja na našem sajtu. Svako odjeljenje je pripremilo po jednu manju izložbu, iz odjeljenja arhelogije su pripremili osvrt na grčke i ilirske šljemove, kustos Aleksa Milić je pripremio izložbu radova slikara Branka Miljuša, istoričari će se baviti Stojanovićima i obilježavanjima dana grada u prethodnim decenijama i osvrt na špansku groznicu što je u vezi sa današnjim vremenima. Odjeljenje za etnologiju će nam donijeti osvrt na knjigu ulaza muzeja koja je ilustrovana crtežima koji su jako dobri- rekao je Radonjić.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

On je poručio svim zainteresovanima da do 15. maja mogu slati radove na konkurs za bijenale radova na papiru.

Srpskainfo.com


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals