Održana tribina Besjeda o Andriću


U Gradskoj čitaonici u Prijedoru održana je tribina posvećena 125 godina od rođenja nobelovca Ive Andrića.

Na tribini pod nazivom “Besjeda o Andriću” govorio je profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Jovan Delić.

“Ako gledamo sa ove distance na Andrićevo delo, mi nemamo boljih eseja u našoj književnosti, niti će ih uskoro biti, od njegovih žNjegoš kao tragičan junak kosovske misliž i žRazgovor sa Gojomž, te eseja žMostoviž koji je temelj njegove ideje o mostovima i nekih njegovih čuvenih romana”, rekao je Delić.

On je dodao da su Andrićevi romani svojom raznovrsnošću dostigli nivo koji teško ko može da dosegne.

“Očigledno da je reč o vanserijskom daru, piscu i energiji. Kad pogledate njegov odnos prema jeziku, narodu i statusu pisca i ponašanje u najtragičnijem trenutku kakvi su oni koje donose ratovi”, rekao je Delić.

On je istakao da je Prvi svjetski rat veoma uticao na Andrićevo formiranje i njegovu evoluciju, pa je od angažovanog i ekstrovertnog čovjeka nastao je povučen, dok je u Drugom svjetskom ratu dijelio sudbinu svog naroda, što se vidi u njegovim romanima.

Jovan Delić je predsjednik žirija 45. Književnih susreta na Kozari koji je danas u Prijedoru saopštio odluku o dodjeli nagrade “Književni vijenac Kozare” Milovanu Danojliću.

Večerašnja tribina je dio programa 45. Književnih susreta na Kozari koji će se, osim zvaničnih događaja 15. i 16. septembra, odvijati u raznim segmentima cijelog mjeseca.

 

Glas Srpske


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals