Najviše zahteva za vantelesnu oplodnju u Banjaluci, Trebinju, Bijeljini, Prijedoru i Rogatici


U Republici Srpskoj je u 2018. godini odobren ukupno 641 zahtev za vantelesnu oplodnju, a prošlogodišnji troškovi za ove namene iznosili su 2,5 miliona KM

U REPUBLICI Srpskoj je u 2018. godini odobren ukupno 641 zahtev za vantelesnu oplodnju, a prošlogodišnji troškovi za ove namene iznosili su 2,5 miliona KM.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, za prvi pokušaj odobreno je 380 zahteva, za drugi 182, a za treći 73 zahteva.

Fond u celosti finansira tri postupka vantelesne oplodnje ženama do 40 godina starosti, a ženama koje su starije od 42 godine, ukoliko rode dete vantelesnom oplodnjom, takođe se svi troškovi refundiraju.

– Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS od 2011. godine zagovara kod jedinica lokalne samouprave da finansiraju ili sufinansiraju naredne postupke vantelesne oplodnje. U 2018. godini opštine i gradovi su imali ukupno 206 zahteva – saopšteno je danas nakon sednice Vlade RS.

Najveći broj zahteva za vantelesnu oplodnju bilo je Banjoj Luci, Trebinju, Bijeljini, Prijedoru i Rogatici.

Zahtev mogu da podnesu svi parovi kojima je ova procedura jedina mogućnost začeća. Kriterijumi za odobravanje se uglavnom odnose na medicinske indikacije. Tačnije, uslovi su dokazan sterilitet i da je par u braku ili vanbračnoj zajednici duže od dve godine.

U Republici Srpskoj je od 2007. godine postupkom vantelesne oplodnje rođeno više od 1.000 novorođenčadi, a od 2007. do prošle godine, bilo je ukupno oko 4.500 zahteva i za ove namene je u poslednjih devet godina izdvojeno oko 20 miliona KM.

Novosti.rs


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals