Nacionalni park “Kozara”: Vazdušna banja za regeneraciju krvnih zrnaca


Kozaru je prošle godine posjetilo 103.000 ljubitelja prirode i zdravog života, a što je rekord kada je ovaj nacionalni park u pitanju. Radi se o svojevrsnoj vazdušnoj banji, jedinstvenoj po brzini regeneracije crvenih krvnih zrnaca. Ovo je mjesto gdje možete dišući punim plućima uživati u prelijepim ambijentima kozaračkih šuma baveći se raznim aktivnostima. Za ljubitelje pješačenja tu su obilježene pješačke staze koje vode do najatraktivnijih lokaliteta unutar parka, kao što su Zečiji kamen (stijena –vidikovac i vodopad), Gumline (pećina i kanjon rječice Starenice), Kozarački kamen (vidikovac) i Gola planina (najviši vrh NP “Kozara”).

Posjetiocima su još na raspolaganju i uređene stijene za penjanje, trim-staze za djecu i odrasle, edukativne staze, uređena izletišta, vidikovci i biciklističke staze. U parku se nalaze i tri ski-staze, dvije za malo starije i jedna za najmlađe ljubitelje skijanja. Boravak na Kozari upotpunjuju i brojne manifestacije, kao što su “Dani zime”, “Pozdrav proljeću”, 4. juli – Dan borca, Književni susreti na Kozari, Međunarodni MTB maraton i brojni drugi.

Nacionalni park osnovan je 1967. godine, a u cilju zaštite prirodnih i kulturno-istorijskih vrijednosti ovog područja i stvaranja povoljnih uslova za odmor i rekreaciju. Smješten je u centralnom dijelu istoimene planine, na površini od oko 3.900 hektara, a o njemu se brine 60 zaposlenih. Središnjim dijelom parka dominira plato Mrakovice, na kojem se, zbog njegovih urbanih sadržaja, često održavaju razne manifestacije i okuplja veliki broj posjetilaca NP “Kozara”.

NP “Kozara” nadaleko je poznat i po svojoj kulturno-istorijskoj baštini tj. memorijalnom kompleksu, smještenom u samom srcu NP “Kozara”, Mrakovici. Memorijalni kompleks sagrađen je 1972. godine u znak sjećanja na sve one koji su izgubili život u borbama na ovom području tokom Drugog svjetskog rata. Spoj prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa čini Kozaru jednom od najatraktivnijih planina u okruženju. Svake godine unapređuje se i obogaćuje turistička ponuda izgradnjom sportsko-rekreativnih sadržaja.

Trenutno je u realizaciji projekat “Avantura park”, a radi se o izgradnji adrenalinskog parka za djecu i odrasle, čiji je završetak planiran ove godine. “Park sprovodi razne aktivnosti usmjerene ka promociji i unapređenju ponude, ali te aktivnosti zahtijevaju i veću finansijsku podršku države i lokalne zajednice kako bi područje parka odgovorilo potrebama turističkog tržišta. Potrebno je još ulaganja u razvoj i unapređenje, a to se prvenstveno odnosi na putnu infrastrukturu oko i unutar područja parka. NP “Kozara” i u narednom periodu planira unapređenje sportsko-rekreativnih i edukativnih sadržaja u skladu sa svojim mogućnostima i dostupnim finansijskim sredstvima. Uglavnom se radi o uređenju pješačkih i trim-staza, vidikovaca, edukativnih staza, postavljanju obavještenja i signalizacije, dakle, onim aktivnostima koje ne ugrožavaju prirodu ovog područja”, kazali su nam u upravi NP “Kozara”.

Kada su planovi za budućnost u pitanju, oni se odnose na zaštitu prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa, održivo korištenje prirodnih resursa, jačanje uprave, pristupačnost parku, održivo finansiranje i razvoj održivog turizma.

 

O projektu Projekat “50+” pokrenuli su “Nezavisne novi-ne” i Privredna komora Republike Srpske, a u okviru Projekta promocije domaće proizvo-dnje “Naše je bolje”. On će trajati tokom 2017. godine, a planira-no je kontinuirano predstavljanje uspješnih preduzeća koja posluju u Republici Srpskoj, a zapošljavaju 50 i više radnika. Cilj projekta je predstaviti što više pozitivnih primjera kako bismo podstakli investicije i ra-zvojne programe i kako bi javnost bila upo-znata s poslovnim mogućnostima, proizvo-dnim asortimanom ili uslugama koje pružaju domaće kompanije. Biće predstavljena priro-dna bogatstva, kao i turistički potencijali.

Projekat su podržali grad Prijedor i opština Derventa.

Naziv: Nacionalni park “Kozara”

Sjedište: Prijedor Osnovano: 1967 Djelatnost: Zaštita, očuvanje i unapređenje prirodnih i kulturno-istorijskih vrijednosti

Broj zaposlenih: 60

Kontakt: www.npkozara.com, 052/211-169,

Sadržaj ovog članka kopiran je sa portala Nezavisnih novina, a original se nalazi na linku:


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals