Ispitivanje porijekla imovine je političko-marketinški trik?!


Kolegijum NS RS odlučio je danas da će naredna sjednica biti održana 22. juna. Na sjednici će biti nekoliko nacrta i prijedloga zakona, među kojima i onaj o ispitivanju porijekla imovine,koji je pripremio SNSD. Javnost i stručnjaci ne vjeruju. Preovladava mišljenje da je to političko-marketinški trik.

Jedan od ”mitskih” zakona u Republici Srspkoj naći će se pred poslanicima na narednom zasjedanju – Nacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine.

Svakih par mjeseci je bio najavljivan, ali stvarne volje za usvajanjem, pogotovo primjenom, nije bilo. Ta činjenica samo je glasnije potvrđivala da o zakonima odlučuju političari koji imovinu nisu stekli na transparentan način. Predlagač trenutnog nacrta je SNSD.

”Mislim da pokušavaju političke poene ili da priču odvedu na sporedni kolosijek koji neće donijeti neki efekat”, kaže poslanik SDS u NS RS Nedeljko Glamočak.

Inače, SDS je ranijih godina predlagao Zakon o porijeklu imovine, ali nije prihvaćan u Parlamentu.

SDS je predlagao da se ispitivanje porijeklai movine vrši unazad, retroaktivno, sve do 1992 godine, i da onaj ko raspolaže nelegalno stečenom imovinom dokaže način na koji je stekao imovinu.

SNSD-ova verzija predviđa poseban porez na uvećanje imovine koja u uzastopnom periodu od tri godine prelazi iznos od 300.000 KM, a za koju fizičko lice ne može da dokaže način sticanja. Onaj za koga se utvrdi da ima nelegalno stečenu imovinu moraće da plati porez na tu imovinu.

– To je apsurd – kažu ekonomisti.

”Ako nemate porijeklo onda ostjete bez toga. Ne postoji naknadno oporezivanje, jer ako je neko ostvario nelegalne prihode, oni nikad ne mogu biti oporezovani, jer nikad nisu ni bili evidentirani u legalnim tokovima ” – kaže ekonomista Zoran Pavlović.

O priči o legalnim i nelagalnim tokovima zakasnilo se barem deceniju. Javnost je mišljenja da se SNSD igra sa ovakvim temama, jer kontroliše pravosuđe, ali i druge institucije koje bi trebalo da budu zadužene za sprovođenje zakona.

”Sve poslove će voditi Poreska uprava RS” – rekao je lider SNSD Milorad Dodik.

Izjava da će sve kontrolisati Poreska uprava koja u mnogim slučajevima ne smije ili ne može da naplati poreske dugove stranačkih tajkuna ne ulijeva nikakvo povjerenje. U Švajcarskoj npr. poreska i policija rade na potpuno drugačiji način.

Zakon o porijeklu imovine jeste neophodan RS. Ukoliko ispita i utvrdi način sticanja prvog miliona i sve milione nakon toga, imaće smisla, mišljenje je javnosti. Bez toga, biće samo još jedan političko–marketinški trik.

Izvor : BN


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals