GS: Stranke spremne da zakopaju ratne sjekire


Glas Srpske

Izlazak iz dubokog sukoba između vladajućeg i opozicionog bloka u Srpskoj nagoviješten je u nedjelju poslije sastanka lidera šest najjačih stranaka, kojima je domaćin bio predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

Predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, DNS-a Marko Pavić, SP-a Petar Đokić koji predvode vladajuću koaliciju i opozicioni lideri SDS-a Vukota Govedarica, PDP-a Branislav Borenović i NDP-a Dragan Čavić dogovorili su se na sastanku kod Čubrilovića o formiranju komisije, čiji će zadatak biti da radi na usaglašavanju stavova šefova svih političkih stranaka, utvrđivanju koordinacije i zajedničkih principa djelovanja kada je riječ o najkrupnijim pitanjima koja se tiču interesa Srpske. Predstavnici opozicije predložili su tekst sporazuma za koji očekuju da će biti usaglašen i zajednički potvrđen prije sljedećeg zasjedanja Narodne skupštine, jer su saglasni u ocjeni da je neophodno normalizovati odnose.

Čubrilović je poslije sastanka rekao da su ciljevi pozicije i opozicije isti kada je u pitanju Srpska i biće tražena rješenja koja će biti prilagođena potrebama građana.

– Razgovarali smo o tome da stvorimo uslove za normalno funkcionisanje svih nivoa vlasti. U narednih nekoliko dana biće formirana komisija s ciljem usaglašavanja stavova lidera političkih stranaka. Ona će raditi na sporazumu o principima političkog djelovanja i koordinacije. Činiće je predstavnici vladajućih i opozicionih parlamentarnih partija i radiće na rješavanju aktuelnih problema i poboljšanja odnosa među političkim partijama u Srpskoj. Razgovarali smo i o prijedlozima opozicije u sporazumu. Odnose se na formiranje etičkog komiteta, donošenje zakona o ispitivanju porijekla imovine, uvođenje privremene uprave u Radio-televiziju RS i Novinsku agenciju RS. To će biti i teme zajedničke komisije – rekao je Čubrilović i dodao da je razgovor prošao u pozitivnoj atmosferi.

Jedna od tema bila su i posljednja dešavanja na sjednicama Narodne skupštine tokom kojih je opozicija posezala i za fizičkom blokadom rada.

– Nadam se da se takve stvari ubuduće neće dešavati. Narodna skupština je jedini parlament koji nesmetano funkcioniše u BiH – rekao je Čubrilović.

Dodik je istakao da su razgovarali prije svega o Narodnoj skupštini i istakao da je vladajuća koalicija zainteresovana da bude napravljen pozitivan ambijent.

– SNSD ne vidi nijedan problem u radu Narodne skupštine, jer ona funkcioniše, radi i poštuje svoja pravila – istakao je Dodik.

On je odbacio primjedbe opozicije na rad RTRS-a i istakao da su neprihvatljive mjere koje su predložili.

– Javni servis radi uredno svoj posao. Postoje regulatori koji prate rad medija i oni nemaju primjedbi – kaže Dodik.

Lideri opozicije su istakli da očekuju da bude postignut sporazum sa vladajućom koalicijom o uspostavljanju normalne komunikacije i prestanku govora mržnje. Govedarica je rekao da je RS i Narodnoj skupštini potreban demokratski ambijent u kojem će biti poštovani Ustav i zakoni.

– Postoje određeni zakoni koje Srpska treba da razmatra ne u hitnoj, već u proceduri koja će donijeti kvalitet i neće imati predizborni karakter. To su zakoni o ispitivanju porijekla imovine i utvrđivanju sukoba interesa u organima vlasti – rekao je Govedarica.

On je demantovao tvrdnje da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić vršio pritisak na njega da SDS napusti vlast na nivou BiH.

– Jedino što je tačno jeste da smo Vučić i ja razgovarali – rekao je Govedarica i ponovio da poziv vlasti RS predstavnicima Srpske da napuste institucije BiH zbog ratnohuškačkih izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića nije pametna i odgovorna politika.

Borenović je rekao da je razgovarano o potrebi normalizacije odnosa u Srpskoj i vraćanju rada Narodne skupštine u normalne okvire.

– Predložili smo i formiranje koordinacionog tijela koje bi se zvalo savjet RS. Svi prijedlozi opozicije su dobri i spremni smo da budu definisani i kroz sporazum – rekao je Borenović.

Čavić je izjavio da nisu ni očekivali da sve bude dogovoreno već na ovom sastanku.

– Predložili smo određena rješenja, da se uspostavi potpuna koordinacija između različitih nivoa vlasti, da se ne dešavaju spekulacije u medijima. Govorili smo i o određenim zakonodavnim inicijativama. Nemamo iste poglede o mnogim temama, ali imamo volju da dođemo do sporazuma koji će definisati odnose o određenim pitanjima.

Bitan je razgovor o svakoj temi – rekao je Čavić i dodao da će NDP odmah predložiti svoje ljude koji će učestvovati u kreiranju sporazuma.

Pavić i Đokić poslije sastanka nisu davali izjave.

Pripremni sastanci

Nedeljko Čubrilović je u proteklih deset dana održao pojedinačne sastanke sa liderima svih partija s ciljem da inicira njihov sastanak.

Zahvalio im je što su uvažili njegov poziv na razgovor i nastojanje da prevaziđu negativna dešavanja u Narodnoj skupštini čiji je uzrok, kako je naveo, unutar odnosa političkih partija.

 

Izvor: Glas srpske


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals