Fotografije mladića iz RS zaintrigirale “National Geographic” i “Discovery”


Srđanu Vujmiloviću (23) iz Aleksandrovca kod Laktaša pošlo je za rukom ono što nije mnogo iskusnijim i starijim fotografima – njegovi radovi objavljeni su u svjetskim magazinima i na prestižnim platformama.

Fotografije munja, prirode i portreta nastale kroz objektiv ovog mladog samoukog fotografa našle su tako put do časopisa „Practical Photography“ i „Masterclass Magazines“, ali i do „National Geographic“, „Discovery Channel“, „Canon“ i mnogih drugih.

“Sve se odigralo spontano i valjda je tako najbolje. Prva među postavljenim bila je fotografija munja, koju je objavio Discovery Channel”, kaže Srđan.

“Nakon nje, sve više platformi me počelo kontaktirati i interesovati se za moj rad. Kao i u svakom poslu, kada fotografije počnu da cirkulišu među fotografskom zajednicom, sve više ljudi ih vidi i sve onda kreće stihijski”, priča Srđan i dodaje da mu prisustvo na svjetskim platformama i u globalnim časopisima znači mnogo.

Fotografisanjem se počeo baviti prije pet godina, iako je želju za ovim poslom imao još od malih nogu.

“Ljubav prema prirodi i stvarima koje nas okružuju još od tog vremena bili su mi podsticaj da se bavim nečim čime bih mogao da se izrazim i pokažem drugima kakvo značenje i uticaj su te stvari imale na moje odrastanje i sazrijevanje. Za takvo izražavanje ne postoji bolji način od fotografije”, pojašnjava Srđan.

Svoj rad, uglavnom, zasniva na prirodi, koja ga fascinira i koja mu je, kako ističe, najveća inspiracija.

Dobra fotografija zahtijeva mnogo vremena i strpljenja. Da bi se došlo do kvalitetnog finalnog proizvoda, Vujmilović kaže da treba napraviti mnogo ne tako dobrih fotografija, kako bi bi ta jedna, koja se izdvaja, došla do konačne obrade.

“Međutim, kao i sve u životu, praksa i u mom poslu mnogo znači. Ipak, i sa vježbom, da bi se došlo do zaista vrhunske fotografije, treba mnogo truda, jer odabir kadra, pozicije i tačnog trenutka je jedna stvar, a sama čar obrade je ono čime svako od nas prenosi na nju lični pečat”, navodi Srđan, koji najčešće koristi tehnike kao što su portretna fotografija, astrofotografija, fotografisanje prirode, te tzv. light painting i time-lapse fotografija.

Svi radovi su mu jednako dragi, jer svaki priča priču za sebe. Ipak, izdvojio je jednu fotografiju, za koju je, kako kaže, posebno vezan.

“Krupa na Vrbasu mi je među omiljenijima, jer je prva bolja koju sam napravio i na neki način sam veoma vezan za nju”, dodaje Srđan, koji se, osim fotografisanjem, bavi grafičkim dizajnom i kinematografijom, a zajedno sa djevojkom piše i travel blogove.

“Imam mnogo planova za budućnost: velike projekte koji uključuju širok auditorijum, izložbe, takmičenja… Trudim se da ne stojim u mjestu i da se konstantno nadograđujem”, kaže Vujmilović.

U Gradišci, u Foto kafeu, otvorena je izložba radova ovog mladog talentovanog fotografa. Riječ je o fotografijama prirode i astrofotografijama, a svi ljubitelji objektivom ovjekovječenih trenutaka postavku mogu da pogledaju do 17. avgusta.

Vujmilović do kraja godine u Banjaluci planira da organizuje izložbu svih svojih radova.

(Euro Blic)


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals