Ekipa iz Prijedora pobjednik m:tel Playground Demo dan 2020


Ovogodišnji, drugi po redu, Playground Demo dan koji kompanija m:tel organizuje u saradnji sa ICT Hub-om iz Beograda, održan je putem online platforme, 17. decembra 2020. godine. 

U fokusu ovogodišnjeg Playgrunda je bio IoT izazov, program takmičarskog tipa koji je bio namijenjen fizičkim licima okupljenim u timove, koji je za cilj imao izradu hardversko-softverskih rješenja sa praktičnom upotrebnom vrijednošću koristeći IoT tehnologiju. Tema ovogodišnjeg izazova bila je unapređenje energetske efikasnosti korišćenjem IoT tehnologije.  

Na ovom velikom finalu, žiriju u sastavu: Zoran Bugarski (m:tel), Kosta Andrić (ICT Hub), Aleksandar Veselinović (m:tel), Lejla Hujdur (m:tel) i Marinela Talić (m:tel), pet timova, finalista Playground izazova, koji su prošli kroz višemjesečnu fazu mentorstva i edukacije, predstavilo je svoje ideje i IoT prototipe. 

Prvo mjesto i nagradu od 5.000 KM osvojio je tim AgriTech koji radi na razvoju senzorskog kontrolora orošivača u poljoprivredi. Ovaj tim čine Mirko Jokić, Željko Džafić, Slobodan Ilić, Marko Čađo i Zoran Dimitrijević. 

Drugu mjesto i nagradu od 3.000 KM osvojio je tim eAgrar koji je osmislio sistem koji omogućava praćenje stanja poljoprivrednih usjeva. Članovi ovog tima su Slaven Damjanović i Jaka Ivanković.

Treće mjesto i nagradu od 2.000 KM je osvojio tim Pametna razvodna tabla čija ideja rješava problem prekomjernog i nekontrolisanog korištenja električne energije u domaćinstvu i privrednim objektima. Tim čine studenti Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, Mirza Avdić, Harun Kološ i Azra Hadžić.

Predsjednik žirija, Zoran Bugarski, direktor IT-ja kompanije m:tel, čestitao je svim timovima koji su se predstavili u finalu: “Čestitam svim timovima koji su izmjenjenim okolnostima, u godini koja je bila veoma teška za sve, uspjeli da realizuju svoje ideje i konkretne proizvode iz oblasti unapređenje energetske efikasnosti korišćenjem IoT tehnologije”, te je zaključio da su se svi akteri ovogodišnjeg Playground izazova, zahvaljujući organizacijskim i IT vještinama, vrlo brzo prilagodili novonastaloj situaciji i skoro sve faze ovog programa bez poteškoća realizovali na online platformi. 

Koordinator programa m:tel Playground-a, Daniela Kotur izjavila je da se bez obzira na novonastalu situaciju prijavilo 27 timova sa vrhunskim idejama: “Sa 10 izabranih timova prošli smo edukativno-mentorski program koji se sastojao od biznis i tehničkih radionica, a praćen mentorskim sesijama tokom kojih su timovi imali svu neophodnu podršku u realizaciji njihove ideje“, te je zahvalila svima onima koji su doprinijeli da ovaj projekat uspije, a finalistima je poželjela mnogo sreće u budućem radu. 

Podsjećamo, m:tel Playground kao razvojna platforma je pokrenuta 2018. godine s ciljem da poveže ljude iz IT zajednice, kreativce, dizajnere, akademce i biznis partnere i sve one zainteresovane za tehnološko preduzetništvo, kako bi aktivno radili na stvaranju novih saznanja, projekata i proizvoda iz ove oblasti. 

Više informacija o m:tel Playground-u pronađite na m:tel playground stranici, a video zapis Demo dana 2020 možete pronaći na ovom linku

Autor: minimagazin.info


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals