Cijeli Prijedor stao zbog POLITIČKIH IGARA: Gradska skupština nije zasjedala mjesecima


Zbog političkih previranja u Skupštini grada Prijedora neke od najbitnijih tačaka za nesmetano funkcionisanje grada i normalan život njegovih građana stoje na čekanju mjesecima. Sjednica, uz razne izgovore i objašnjenja, nije održana mjesecima.

Naime, 35. sjednica prvo je u martu odgođena zbog epidemije virusa korona. Zakazana je potom za 29. maj, ali je i tada odgođena jer se od ukupno 31 odbornika pojavilo njih 15. Tada se na zasjedanju nisu pojavili odbornici koji su formirali novu skupštinsku većinu, odnosno šest odbornika DNS, pet SDS, tri SDA, jedan iz SDP BiH, te potpredsjednik Skupštine Goran Dragojević, koji je napustio SNSD i postao samostalni odbornik.

Uslovi za glasanje

Bezuspješno je bilo i novo zasjedanje od 24. juna, kada odbornici okupljeni oko SNSD nisu prihvatili dnevni red. Tada se nisu pojavila tri odbornika iz SDS zbog čega DNS nije imao dovoljan broj ruku za usvajanje dnevnog reda. Za njegovo usvajanje je glasalo 14 odbornika, dok je 11 bilo uzdržano. Nova sjednica zakazana je za sutra.

Šef Kluba odbornika SNSD Dalibor Pavlović tvrdi da će odbornici iz SNSD doći na novu sjednicu. On smatra da je prošla sjednica bila zakazana kako bi DNS smijenio kadrove SNSD, a na njihova mjesta postavio kadrove iz SDS.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

– Mi ćemo doći i podržaćemo ono što je u interesu za naš grad, ali smjenu naših kadrova iz SNSD i postavljanje kadrova iz SDS nećemo podržati, kao ni kreditno zaduženje. Ukoliko bude veliko kreditno zaduženje od šest do osam miliona maraka, mi za to glasati nećemo. Dizati kredit za infrastrukturu u trenutku kada nam je privreda u kolapsu je pogrešna stvar – kaže on.

Kredit za infrastrukturu

Šef Kluba odbornika DNS, Goran Predojević, kaže da nije jasno zašto odbornici nisu usvojili dnevni red na prošlom zasjedanju na kojem su bile veoma bitne tačke za život građana.

– Prošli put je bilo mnogo tačaka koje nisu u vezi s politikom, a koje se odnose na imovinsko-pravne odnose i građevinske rente, pa da firme mogu graditi stanove i zgrade – kaže Predojević.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Dodaje da su odbornici mogli da ne podrže usvajanje pojedinih tačka, ali da je dnevni red trebalo da bude usvojen zbog interesa čitavog grada. Predojević navodi da se zbog virusa korona budžet puni između 40 i 50 odsto, te da je planirano dugoročno kreditno zaduženje za projekte i infrastrukturu.

Imenovanja kamen spoticanja

Šef Samostalnog kluba odbornika Duško Miletić ističe da je potrebno što prije održati sjednicu.

– Pozivam gradonačelnika da ne stavlja na dnevni red tačke o imenovanjima, jer to je kamen spoticanja, već samo tačke koje su bitne za naše građane, da se izglasaju regulacioni planovi kako bi privatnici mogli nastaviti izgradnju i da zaposle radnike – kaže Miletić.

Pored dva kreditna zaduženja, na sutrašnjoj sjednici bi trebalo da se nađu i odluke u vezi s gradskim građevinskim zemljištem za 2020. godinu, te regulacioni planovi određenih dijelova grada. Međutim, odbornici su mogli do danas da dostave svoje amandmane na predloženi dnevni red, tako da su njegovo usvajanje i sadržaj neizvjesni i ovaj put.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Predsjednik Skupštine grada Prijedora Ajdin Mešić smatra da odbornici ne bi trebalo da blokiraju rad grada i gradske uprave već da podrže sve što je u interesu grada i privrede.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković nije odgovorio na naš poziv.

Skupštinska većina

Nakon što je SNSD prošle godine napustio koalciju sa DNS u Prijedoru formirao je novu skupštinsku većinu, koju nisu činili samo odbornici DNS i jedan odbornik SDP BiH.

Međutim, ubrzo su iz ove koalicije počeli da izlaze odbornici, a šok je uslijedio nakon što je ovu partiju napustio potpredsjednik Skupštine grada Goran Dragojević. Ipak, opet ima osam odbornika u Klubu, jer im se pridružio samostalni odbornik Ranko Kolar, koji je prethodno napustio SP i prešao u DEMOS. SNSD ima podršku i dva odbornika PDP, te jednog iz DF.

Četiri odbornika koja su izašla iz DNS i formirala Samostalni klub odbornika ranije su činili skupštinsku većinu sa SNSD, ali su na posljednjem zasjedanju pojedini glasanjem dali podršku DNS.

Nagomilao se dnevni red

Ovogodišnja visina rente, troškovi pripremanja gradskog građevinskog zemljišta, visina boravišne takse i regulacioni planovi za određena centralna područja grada samo su neke od tačaka koje su bile planirane za 35. sjednicu Skupštine grada Prijedora u martu. Za istu sjednicu planiranu u maju tim tačkama dodane su i tačke o izvršenju budžeta za prošlu godinu i rebalans budžeta za ovu godinu. Na dnevnom redu koji nije usvojen u junu među 37. tačaka bila je i tačka o kratkoročnom kreditnom zaduženju grada Prijedora za iznos od 1.774.268 KM kako bi se pokrio budžetski deficit i pomoglo u prevazilaženju krize uzrokovane epidemijom virusa korona.

Da je dnevni red usvojen odbornici bi razmatrali i izvještaj o radu gradonačelnika i gradske uprave za 2019. godinu.

Srpskainfo.com


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals