“Budžet grada stabilizovan velikim trudom” Gradonačelnik Prijedora najavio i realizaciju novih projekata


Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je da je budžet za prvo polugodište stabilizovan i da će predstojećim kreditom biti dodatno ojačan, da će se moći krenuti u realizaciju infrastrukturnih projekata.Pavlović je naveo da stabilizaciju pokazuje izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine.

Velikim trudom, zalaganjem, uštedama, pomoći Vlade Republike Srpske za jedan infrastrukturni projekat i IRB-a od 100.000 KM za hladnjaču u Omarskoj, nerealizacijom mnogih projekata koje smo planirali, vraćanjem dugova, uštedama na velikom broju ugovora koje smo imali, uspjeli smo da ostvarimo 850.000 KM sredstava koja su nam jako bitna, u neku ruku to možemo nazvati i suficitom – rekao je Pavlović novinarima nakon današnjeg dijela sjednice Skupštine grada.

On je ponovio da se u infrastrukturne projekte nije moglo krenuti zbog deficita od 4,2 miliona KM i pristizanja sudskih presuda na štetu budžeta grada od 1,1 milion KM.

“Nisam čovjek koji popušta pod pritiskom investitora” Na prijedlog gradonačelnika povučen regulacioni plan koji predviđa izgradnju pumpe kraj Sane u Prijedoru

Milorad Simić, gradonačelnik Dervente: Strane investitore u Srpskoj najviše privlači naš grad

Zainteresovan veliki broj Prijedorčana: Čekaju se informacije o trećoj dozi vakcine protiv kovida 19

– Plašimo se duga Centra za socijalni rad od 1,6 miliona KM, koji može biti i veći, kao i najnovijeg nalaza revizije Uprave za indirektno oporezivanje BiH od prije dva-tri dana da je grad dužan 433.000 KM sa PDV-om poreza za parking koji u posljednjih pet godina nije plaćan – rekao je Pavlović.

On je naveo da ne zna iz kojeg razloga se prethodna vlast nije odlučila da plati te parkinge, ali da je to nešto što potencijalno može da optereti budžet.

Pavlović je podsjetio da je početkom jula Skupština grada donijela odluku da se grad kreditno zaduži za 20 miliona KM i da se tim kreditom dijelom finansiraju projekti, a dijelom refinansiraju postojeća zaduženja čime bi se mjesečna rata smanjila sa 380.000 KM na 220.000 KM i tako oslobodilo 1,5 do dva miliona KM godišnje.

On je dodao da je problem što do sada nisu mogli raditi projekte koje su planirali budžetom, ali su uspjeli početi Ulicu Majora Milana Tepića, put u industrijskoj zoni, raspisan je tender za neke vodovode, a planiran je i zajednički projekat se Federalnim ministarstvom /raseljenih osoba i izbjeglica/.

– Puno planova imamo do kraja godine, ali sve je to zahvaljujući domaćinskom odnosu prema budžetu. Sa današnjim datumom nismo dužni nikome ništa. Izmirili smo sve dugove i imamo oko 1,4 miliona KM na računu – zaključio je Pavlović.

Šef Kluba odbornika DNS-a Goran Predojević rekao je da je današnji izvještaj o šestomjesečnom izvršenju budžeta pokazao da ne stoje tvrdnje da u budžetu nema sredstava i da su ostavljeni veliki deficiti, dodajući da sredstava ima i da pristižu redovno.

Sa predloženog dnevnog reda današnje sjednice povučen je nacrt rebalansa budžeta budući da se još čeka Ministarstvo finansija bez čije saglasnosti Skupština ne može odlučivati o ovom dokumentu.

Gradonačelnik je povukao i dvije tačke “Vodovod” kojima je, između ostalog, bilo predviđeno pojeftinjenje usluga ovog preduzeća za zanatski sektor, a poskupljenje za sve ostale kategorije potrošača, uz obrazloženje da su materijali kasno dostavljeni odbornicima.

Odbornici su negodovali i zbog ukidanja prakse održavanja sastanaka šefova odborničkih klubova, a uvođenja prakse zakazivanja sjednica Skupštine grada Prijedora putem “Viber” grupa.

Termin nastavka današnje sjednice, od čijih 46 tačaka su danas apsolvirane četiri, biće naknadno određeno.

Izvor: Srpska info


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals