Bez posla 1.500 djece poginulih boraca


U Republici Srpskoj zaposlenje trenutno traži gotovo 1.500 djece poginulih boraca, među kojima je 93 sa visokom stručnom spremom, pokazuju najnoviji podaci Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Iako je posljednjih devet godina posao uspjelo dobiti njih 2.190, i dalje je veliki broj onih koji čekaju na radna mjesta.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić istakao je za “Glas Srpske” da je u martu 2012. godine bez posla bilo 3.687 mladih čiji su očevi živote dali za Republiku Srpsku, dok je u martu ove godine taj broj iznosio 1.497.

– Najteže do posla dolaze niskokvalifikovani radnici, jer je mali broj firmi koje su zainteresovane da ih angažuju – navodi Lazić.

Kada je riječ o mladima sa visokom stručnom spremom, oni uglavnom, kako kaže Lazić, pripravnički staž odrađuju u službama gradskih uprava, filijalama Poreske uprave i ministarstvima.

Lazić navodi da je akcioni program zapošljavanja bio otvoren do 5. jula ove godine, u okviru kojeg su se javile razne firme koje traže da zaposle oko 50 radnika iz ove kategorije.

– Taj rok biće prolongiran do 31. decembra, da bi što više djece palih boraca dobilo šansu za zaposlenje – rekao je Lazić.

Lazić podsjeća da je 2016. godine upravo na zahtjev njihove organizacije u program zapošljavanja djece poginulih boraca uvrštena komponenta pripravničkog staža sa visokom stručnom spremom, da bi mladi stekli radno iskustvo i položili stručni ispit, odnosno, da bi što lakše došli do zaposlenja.

– Svi zajedno moramo učiniti maksimalne napore da bismo što prije zaposlili ovu djecu – poručio je Lazić.

I opštinske organizacije širom Srpske bore se da bi obezbijedili što bolji status djeci poginulih boraca. Predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Novi Grad Marija Lajšić kaže da će i ove godine njihov prioritet u radu biti zapošljavanje te kategorije stanovništva.

– Pratićemo i aktivnosti u vezi sa programom stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca po ponovljenom javnom pozivu iz prošle godine – rekla je Lajšićeva.

Prema njenim riječima, organizacija pomaže svojim članovima u skladu sa mogućnostima koje su skromne, istakavši da je za njihov rad iz opštinskog budžeta ove godine planirano 24.600 maraka.

– Prije dvije godine usvojili smo odluku na osnovu koje dodjeljujemo jednokratnu pomoć nezaposlenoj djeci poginulih boraca. Osim toga jednokratnu pomoć obezbjeđujemo i za članove porodice za liječenje, ukoliko je potrebno – rekla je Lajšićeva.

Pripravnici

Prema podacima Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS, u periodu od 2016. do 2020. godine odobreno je zapošljavanje 808 djece poginulih boraca u svojstvu pripravnika i to za 738 sa visokom stručnom spremom i 70 sa srednjom školom.

– Od tog broja zaposleno je njih ukupno 612, a za šta su isplaćena oko 5,4 miliona maraka – navode u ministarstvu, gdje podsjećaju da se poslodavcima za ovo zapošljavanje isplaćuju bruto plate.

GLAS SRPSKE


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals