„Zoranov brk“ za celi ansambl


Na trećoj festivalskoj večeri 26. „Dana Zorana Radmilovića“, koji će trajati do 4. novembra, u Zaječaru, Aleksandru Stojkoviću, glumcu Narodnog pozorišta RS, dodeljen je „Zoranov brk“.

U predstavi „Sabirni centar“, autora Dušana Kovačevića, a u režiji Marka Misirače, Stojković tumači Janka Horvata. Komad je rađen u koprodukciji NP RS i Pozorišta Prijedor.

Nagrada je, prema rečima Stojkovića, potvrda glumcu da dobro radi. Prvi „Zoranov brk“ dobio je prošle godine za ulogu Mićuna kojeg tumači u predstavi „Sinovi umiru prvi“.

– „Zoranov brk“ deli se svake festivalske večeri jednom glumcu. Nisam očekivao da će mi pripasti i ovaj put. Iskreno, mislim da ima i bolje urađenih uloga u „Sabirnom centru“, ali žiri ima svoje kriterijume zbog kojih je nagradu dodelio meni. Ali, to je priznanje za ceo ansambl, jer čovek sam na sceni ne može ništa da uradi – poručio je Stojković.

Publika u Zaječaru je, prema njegovim rečima, jako dobro prihvatila predstavu. Radnja „Sabirnog centra“ odvija se u Banjaluci 1990. godine.

– Mislim da će „Sabirni centar“ imati dug festivalski život, a i da će trajati na repertoaru NP RS – rekao je Stojković.

Sa ovom predstavom, glumci NP RS i pozorišta Prijedor, u novembru će učestvovati i na „Susretu pozorišta/kazališta BiH“ u Brčkom.

– To je značajan festival na koji dolaze pozorišta iz celog regiona. Videćemo kako ćemo tu proći – navodi Stojković, koji je učestvovao i na snimanju dve aktuelne serije koje ovih dana izazivaju veliku pažnju javnosti u Srbiji i BiH.

U seriji „Meso“ on tumači ulogu Čička, a u „Senkama nad Balkanom“ Pršu.

– Snimanje serije „Senke nad Balkanom“ bilo je jako zanimljivo. U svakoj epizodi pojavljujem se pomalo. Imam neku kafanu. To je velika produkcija. Sve je bilo jako dobro organizovano. Dragan Bjelogrlić napravio je čitav grad za potrebe snimanja. Ništa nije bilo lošije ni na snimanju „Mesa“. Takođe je sve bilo dobro organizovano i urađeno, da pomislite da snimate negde vani, a ne kod nas. To su za mene zaista dva dobra iskustva – kaže Stojković.

„Senke nad Balkanom“ donele su mu saradnju sa brojnim glumcima iz Rusije, Makedonije i regiona. Govoreći o produkciji, smatra da je RS, u tom pogledu, iza Srbije „milion godina“.

– Kod njih je veliki pokretač svega RTS, koji čim namiriše da je projekat zanimljiv i dobar, odmah ulazi sa sredstvima. Takođe, oni imaju i Filmski centar Srbije, koji ima komisiju, čiji se članovi razumeju u materiju i imaju ozbiljan budžet. Mi nemamo ništa od navedenog. Imamo samo čisti entuzijazam i volju nekog pojedinca koji ima novce, koje želi da uloži.

Brani Janković, producentu „Mesa“, zaista treba odati priznanje na hrabrosti, jer je ušla u taj projekat, sve je bilo dobro organizovano, sve na vreme završavano, bio je ozbiljan plan snimanja. Đorđe Vranješ, direktor serije je sve znalački odradio – smatra Stojković.

„Meso“ je, smatra on, jako dobar temelj, ukoliko ga budemo znali iskoristiti.

– Samo da Vranješ ne ode negde, a Jankovićeva ne odustane, jer onda smo gotovi. Isto tako i njih trebaju da podrže nadležne institucije. Onda možemo da se nadamo nečemu i odemo korak dalje. Pozorišna produkcija je trenutno najizvozniji artikl RS, osim čokova i balvana koje izvozimo po Italiji. Naš Javni servis sada treba ozbiljno da se zamisli. Ni krivi ni dužni, dobili su dve jako značajne serije. Valjda će to prepoznati i iskoristiti. I oni u udarnim terminima prikazuju i „Meso“ i „Senke nad Balkanom“ i ušli su te projekte, što je od njih jako hrabro, ali nekada nešto trebaju pokušati i sami. Postoji kritična masa koja to može da uradi. Jeste rizik, ali zaista postoje ljudi, koji u našoj produkciji mogu da urade nešto, a da to bude kvalitetno. Ako nam zatreba pomoć obratićemo se Beogradu – smatra Stojković.

 „Asimetrija – tri teritorije“

– Letos sam u Beogradu snimao dugometražni igrani film „Asimetrija – tri teritorije“. To je i prvi film mlade rediteljke Maše Nešković, u kojem se prepliću tri priče. Zanimljivo je da je ona još kao student dobila nagradu na Berlinskom festivalu, a onda joj je Filmski centar Srbije dao sredstva za snimanje. Napravila je odličan scenario zajedno sa Vladimirom Arsenijevićem. Okupila je odličnu ekipu. Igraju Ljubomir Bandović, Uliks Fehmiu, Daria Lorenci i drugi. Na snimanju je bila jako dobra atmosfera. Sada čekamo premijeru – rekao je Aleksandar Stojković.

 

Blic.rs