Želim da budem sa adresom u svom rodnom gradu Prijedoru


Nebojša Savanović Prijedor
Nebojša Savanović Prijedor

Razgovarali smo sa Nebojšom Savanovićem o položaju i perspektivni mladih u gradu Prijedoru.

Prijedor online magazin: Kažite nam nešto o omladinskoj politici RS i grada Prijedora?

Uspijeh u nekom sistemu se postiže jedino  uvažavanjem i ispunjavanjem  obaveza koje pojedincu sleduju po funkciji. Kao Predsjednik UO OSRS u drugom mandatu, smatram da smo napravili iskorak kada su u pitanju strateški dokumenti. Omladinska politika je najvažniji strateški dokument za mlade koji se donosi u našoj zemlji. Ono po čemu se ova politika izdvojila od prethodne dvije omladinske politike jeste to da su u procesu njene izrade učestvovali  predstavnici velikog broja omladinskih organizacija. Oni su prikupili iz svojih lokalnih zajednica  informacije o potrebama i problemima mladih kao i preprekama sa kojima se suočavaju. Dobijeni kolaž potreba, prepreka i problema smo postavili ispred sebe i pokušali naći adekvatne predloge rješenja za iste.  U saradnji sa Ministarstvom porodice omladine i sporta i Omladinskim komunikativnim centrom, OSRS je organizovao niz aktivnosti: anketnu studiju, konferencije, radne grupe, javne konsultacije i niz drugih aktivnosti.

nebojsa savanovic prijedor 3Rezultat ovog procesa je kvalitetan dokument koji je urađen u skladu sa međunarodnim standardima i koji je i od strane mladih i od strane narodnih poslanika, kako pozicije tako i opozicije, ocijenjen kao izuzetno kvalitetan i primjer kako bi se svi strateški dokumenti trebali raditi. [su_heading]Vizija Omladinske politike Republike Srpske za period od 2016. do 2020. godine: Mladi, kao ravnopravni i aktivni partner institucijama Republike Srpske, žive u sigurnom društvu jednakih mogućnosti koje ih podstiče da ostvare svoje potencijale.[/su_heading]

Vizija će biti realizovana kroz 5 strateških ciljeva: unaprijediti zapošljivost mladih; unaprijediti mogućnosti za aktivno učešće mladih; razviti zdrave stilove života kod mladih; osigurati podršku razvoju izvrsnosti mladih; i unaprijediti mogućnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena mladih.

Omladinski savjet Republike Srpske je kao legitimno predstavničko tijelo mladih u Republici Srpskoj učestovao u kompletnom procesu od samog početka, nastojeći da se zalaže za potrebe i ideje svih mladih širom Republike Srpske, te svakako će insistirati na implementaciji same strategije.

Omladinski savjet Prijedor je u saradnji sa Omladinskim komunikativnim centrom i Odjeljenjem za društvne djelatnosti Grada Prijedora krenuo u proces izrade Lokalne omladinske politike Grada Prijedora. Omladinska politika Grada Prijedora je u završnoj fazi izrade. Upravni odbor OSP-a  zajedno sa Predsjednikom OSP-a je i Gradom Prijedorom i na predlog Gradonačelnika formirao Radnu grupu za izradu ovoga strateškog dokumenta. U cilju identifikacije problema i prikupljanja informacija koje bi predstavljale ideju za konstrukciju rješenja za probleme mladih u našoj lokalnoj zajednici organizovali smo anketne aktivnosti, fokus grupe i razne konsultacije sa predstavnicima omladinskih organizacija. Problem koji se najviše ističe se ne razlikuje mnogo od problema naše populacije u državi, Evropi i svijetu, to je naravno nezaposlenost. Izrada Lokalne omladinske politike je u završnoj fazi i nacrt iste bi se mogao naći u Skupštinskinm klupama do kraja godine.

Prijedor online magazin: Kada pričamo o zapošljavanju mladih koji su problemi na koje mladi mogu direktno uticati?

Nebojsa Savanovic Iz moje perspektive i mog iskustva, mislim da mladi trebaju da se više uključe  u definisanje problema kojeg imaju te i u kreiranje rješenja istog koje bi predložili  nadležnim  institucijama. Mislim da mladi moraju biti proaktivni, da trebaju ići u suret problemu i da se ne smiju kolebati oko toga. Veliki generacijski problem je nezaposlenost, ali još veći je povlačenje u sebe i pasivnost. Ne smijemo dopustiti da nam znanje stari ako nema posla, mislim da ima dovoljno prostora da se mladi uključe u organizacije raznih dogadjaja, u sportske klubove, u omladinske organizacije i tako dalje. Mišljenja sam da svako može odvojiti za sebe makar sat sedmično i da negdje  odradi taj sat kako bi mu znanje i vještine koje posjeduje bile aktivne. Znam da će mnogi reći da se praznog stomaka ni volontirati ne  može, i to je istina, ali bolje je održavati taj kapital što imamo u glavi nego da nam on zbog pasivnosti devalvira. Velika je šteta kada čovjek završi srednju školu ili  fakultet pa sakuplja dane na birou za zapošljavanje, ali još je veća ako ne čini ništa po pitanju očuvanja onoga što je stekao u školi ili na fakultetu. Ne smije se dopustiti bilo kakav pad morala i uvijek mladi  moraju imati na umu šta su uradili za sebe do sada da im bude bolje u životu, gdje žele stići, odnosno šta žele postići, te da nađu način za prevazilaženje tog jaza ali uz očuvanje stečenih obrazovnih vrijednosti. To je princip po kojem ja funkcionišem.  Moj je prvi posao bio volonterski, a drugi je bio Ugovor o djelu na tri mjeseca sa platom ne većom od 200 KM. Trenutno pored posla koji obavljam u Odjeljenju za finansije Grada Prijedora, obavljam razne volonterske funkcije.Tako sam Predsjednik Upravnog odbora u  Omladinskom savjetu Republike Srpske, Predsjednik sam Upravnog odbora Omladinskog savjeta Prijedora, Predsjednik sam ŽKK Mladost i Predsjednik sam omladinske organizacije Prijedorskog urbanog udruženja mladih. Član sam Savjeta za mlade pri vladi Republike Srpske, koji  čine tri omladinca iz Republike Srpske i pet ministara iz Vlade RS.

Prijedor online magazin: Po vama koja su rešenja koja se trebaju na sistemski način rešavati da bi se popravio sveobuhvatni položaj mladih u gradu Prijedoru?

Nebojsa Savanovic Mislim da je neophodno da se mladima ukaže više povjerenja, jer smo mi generacija koja može povući društvo naprijed. Generacija koja radi i koja je pred penzijom istu neće primati ako mi ne budemo radili, jer je poznato da naš penzioni sistem funkcioniše po pricipu protočnog bojlera. Sveobuhvatni položaj mladih se može popraviti na više načina ali najveći uticaj na položaj  mladih ima zaposlenje. Nezaposlenost je bolest koja pored pasivnosti pogađa našu generaciju, i to ne samo u našem entitetu, državi i okruženju već u čitavom svijetu. Potrebno je animirati mlade i učiniti sve da prepoznaju neku ideju i da se okupe oko nje. U Evropi se pokušava forsirati socijalno preduzetništvo kako bi rješavalo probleme nezaposlenosti. Taj humani profit, kako ga ja zovem jer se ulaže u dalje širenje biznisa i zapošljavanje, je daleko od shvatanja našeg čovjeka. Ovdje je potrebno animirati mlade da krenu u vlastite biznise. Potrebno je stvoriti im tržište, dobre uslove za rad i dobre mentore. No prije svega ovoga, potrebno je razbiti pasivnost i letargiju u kojoj smo se kao generacija našli. Mi možemo postati motor društva, imamo i snage, i volje i znanja, samo nam treba više povjerenja i prilika. Radeći za našu korist, društvo radi i za svoju korist, jer smo mi budućnost koja će hraniti ovu sadašnjost.

Prijedor online magazin: Da li je po vama prioritet urbani ili ruralni razvoj mladih u gradu Prijedoru?

Moram da kažem da sam ja rođen u Prijedoru, da sam par gaodina svog života proveo u Brezičanima, na selu, ali da sam se školovao i u Evropi. Ne razdvajam i ne postavljam podjele, urbano i  ruralno. Predsjednik sam omladinske organizacije, Priejdorsko urbano udruženje mladih, ali imamo dosta članova iz sela oko grada Prijedora. Bitno je da prioritet budu mladi, bez podjela, jer nama svijet jeste.

Prijedor online magazin: Da li Prijedoru fali Dom omladine?

U Prijedoru postoji Omladinski savjet koji ima svoju kancelariju, i gdje su nam  sve plaćene režije od strane Grada Prijedora. To bi na neki način trebalo da bude dobra uvertira za zadovoljenje i ostalih potreba mladih u Prijedoru. Mislim da Dom omladine možemo napraviti preko sredstava iz IPA fondova. Trebalo bi da mladi makar pokušaju da rješe problem. Mladi ljudi iz ovih redova koji su bili, u tada Omladinskom savjetu Opštine Prijedor, su učestvovali u kreiranju projekta putem koga je renovirana Ljetna Bašta. Mislim da Omladinskom savjetu nije strana ta priča oko iznalaženja rješenja za probleme mladih.

Prijedor online magazin: Pokretač ste sjajnih inicijativa, možete li nam nešto reći o njima?

Imam dosta ideja koje se naslanjaju na moju viziju o Gradu Prijedoru. Moja vizija Prijedora je: ,,Mjesto u kojem žive sretni mladi ljudi, zadovoljni prilikama koje im se pružaju u sredini u kojoj žive’’.

Želim da ovo bude Grad u koji će mladi rado svraćati.

Na tragu toga činim sve što je u mojoj moći da se kraćem putem koji je utabala ta  vizija. Ovoga ljeta organizujemo  po treći put Prijedorske omladinske igre, koje smo unapredili sa festivalom Nektar Evergreen Fest. Organizatori su prethodnih godina bili PUUM i OSP, te se i ove godine saradnaj nastavila. Kako je 12. avgust  Medjunarodni dan mladih, sedmicu  u kojoj se nalazi ovaj dan smo nazvali sedmicom mladih, te smo tako u nju smjestili i igre unapređene sa pomenutim festivalom. Zamisao je da se pokrene omladinski turizam i da Prijedor predstavimo u najboljem svjetlu. Mi smo grad koji zaslužuje više prostora. Ako Banja Luka može imati par ozbiljnih festivala zašto to ne bi mogli i mi. Počećemo sa Nektar Evergreenom pa vidjećemo šta će se kasnije iznjedriti. Sam Line Up  festivala čine jedne od najboljih muzičkih grupa regiona Edo Maajka, Orthodox Celts, Bad Copy, Električni Orgazam, Kanda Kodža & Nebojša, Brkovi, Laka, Six Pack, Tatoo, Genetička Kontrola, Brutal Protest, Ničim Izazvan, MadRed i tri demo band-a koja smo angažovali preko konkursa sa čime smo pružili priliku i mladim neafirmisanim bendovima da predstave svoj rad pred brojnom publikom, a to su: Roadkill?, Wheady Mile i Jah Balebaroshi. Bendovi koji nastupaju iz Prijedora su: Tatoo, Genetička kontrola i Jah Balebaroshi.

Prijedor je ove godine prvi put domaćim stranim studentima. Iz saradnje  Prijedorskog urbanog udruženja mladihi  sa AIESEC-om te učešćem u Projektu RevolutiOn, u Prijedor su stigli studenti iz Kine, Grčke, Portugala i Grčke. Mislim da će se uspijeti u pokušajima predstavljanja naše lokalne zajednice tim studentima u najboljem svijetlu. Rezultat njihovog pozitivnog iskustva mogla bi biti razmjena informacija koja bi privukla strane investicije.

Imam još dosta ideja na kojima radim ali ih ne bih otkrivao. Radi se o Projektima koji za cilj imaju poboljšanje kvaliteta života mladih ljudi.

Prijedor online magazin: Gde vidite sebe u budućnosti?

Ja sam čovjek koji stalno radi na slikanju i uljepšavanju budućnosti čiji dio želim da budem sa adresom u svom rodnom Gradu Prijedoru.

Prijedor online magazin


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals