Zatvori u Srpskoj poput hotela sa pet zvjezdica


Zatvori u Srpskoj poput hotela sa pet zvjezdica
BANjALUKA – Kriminal u Srpskoj osim po posljedicama nečasnih djela onih koji odu “sa onu stranu zakona” društvo mnogo košta, jer je za “prevaspitanje” samo jednog zatvorenika dnevno potrebno izdvojiti najmanje 70 maraka. Kada se u obzir uzmu podaci da trenutno u zatvorima širom Srpske ima 626 zatvorenika, može se doći do vrtoglavog broja od 43.820 maraka, koliko je dnevno potrebno izdvojiti za zatvorenike.

Prema podacima Ministarstva pravde Srpske u 70 maraka ulazi ishrana, smještaj, zdravstvena zaštita, osiguranje, održavanje prostorija, grijanje, struja, ali i dostupnost dnevne štampe i poštanske usluge.

– Od 70 maraka ukupnog dnevnog troška za zatvorenike 20 maraka odlazi na ishranu, 27 na smještaj, dok na zdravstvenu zaštitu otpada 10 KM. Održavanje prostorija košta šest, a električna energija, grijanje i ventilacije koštaju tri marke po danu. Korišćenje vode za piće, ličnu higijenu, pranje i kolektivnu higijenu košta dvije marke dnevno, a marka se izdvaja za dostupnost dnevne štampe i poštanske usluge, kao i marka za osiguranje – naveli su iz resornog ministarstva.

Pojasnili su da se zatvorenicima u okviru predviđenih troškova za hranu obezbjeđuje doručak, ručak, večera te dodatna ishrana za praznike, kao i posebna ishrana zatvorenika vjernika te ishrana po preporuci ljekara.

Prema njihovim riječima u trošak ishrane ulaze i sanitarni pregledi u kuhinjama i magacinima, kao i obezbjeđenje kuhinjskog inventara i pribora za jelo.

– Troškovi zdravstvene zaštite obuhvataju ljekarske i specijalističke preglede, bolnička liječenja, nabavku lijekova, usluge laboratorije, stomatološke usluge, obezbjeđenje sanitetskog materijala, usluge i održavanje bolesničkog stacionara, prevoz na specijalističke preglede i bolnička liječenja – pojasnili su iz ovog ministarstva.

Dodali su da se izdvojeni novac za održavanja prostorija troši na obezbjeđenje sanitarne zaštite, nabavku sredstava za ličnu higijenu, krečenje prostorija te nabavku i popravku inventara.

Istakli su da su mogućnosti i dostupne aktivnosti koje se pružaju i koje se sprovode u kazneno-popravnim ustanovama zatvorenog tipa u Banjaluci, Foči i Bijeljini daleko veće u odnosu na kazneno-popravne ustanove poluotvorenog tipa u Istočnom Sarajevu, Doboju i Trebinju.

– Ustanove zatvorenog tipa svakako zahtijevaju i angažovanje većeg broja osoblja u odnosu na ustanove poluotvorenog tipa. Cijenu dnevnih troškova ne određuju samo troškovi ishrane, smještaja, održavanja prostorija, zdravstvene zaštite i slično, već to zavisi od broja zatvorskog osoblja i dostupnih aktivnosti koje se sprovode prema zatvorenicima i pritvorenicima, zavisno od tipa kazneno-popravne ustanove u kojoj se nalaze – naveli su iz Ministarstva pravde.

Pojasnili su da troškove zatvorenika osuđenih po presudama sudova u Srpskoj idu na teret budžeta kazneno-popravnih ustanova, dok za one koje je iza rešetaka “strpao” Sud BiH to plaća Ministarstvo pravde BiH.

S obzirom na to da u većini zatvora osuđenici i pritvorena lica mogu da koriste i teretane, bazene i druge pogodnosti, te da je za njihovo čuvanje potrebno angažovati veći broj osoblja, onda se slobodno može reći da osuđenici državu koštaju “kao Svetog Petra kajgana”. Ipak i pored ove činjenice ombudsman za ljudska prava Ljubinko Mitrović istakao je da se značajan broj lica koja se nalaze u zatvoru žali ovoj ustanovi.

– Godišnje stigne oko stotinak žalbi i one se većinom odnose na postupanje osoblja prema zatvorenicima, ali i na zdravstvenu zaštitu – kazao je Mitrović i dodao da se najmanje zatvorenika žali na ishranu.

Podsjetio je da je zakonom propisano koliko kalorija svaki zatvorenik dnevno mora da dobije u tri, odnosno četiri obroka.

– Tri su redovna, a ako zatvorenik radi, ima pravo na dodatni obrok između doručka i ručka – kazao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, posljednjih godina uložena su ogromna sredstva u sređivanje kazneno-popravnih ustanova u Srpskoj, koje sada ispunjavaju sve evropske kriterijume.

– Naši zatvori u većini ispunjavaju sve standarde, ali treba imati u vidu da se zatvori u Foči i Zenici još nalaze u zgradama koje se građene prije rata i daje riječ o objektima koji su stari nekoliko desetina godina. Zgrada KPZ-a u Sarajevu u centru stara je više od jednog vijeka – kazao je Mitrović.

Naglasio je da je daleko bolje stanje u novim ustanovama, poput banjalučkog KPZ-a gdje su uslovi veoma dobri.

– Imao sam priliku da posjetim neke zatvore u Jermeniji te mogu da kažem da su naši praktično hoteli za njih – rekao je Mitrović.

Brojke

Prema podacima Ministarstva pravde RS u zatvorima u Srpskoj se trenutno nalaze 626 lica, od čega je 546 zatvorenika i 80 pritvorenika. Od 626 lica njih 156 izdržava kazne po presudama i rješenjima Suda BiH, a devet po presudama suda Brčko distrikta.

Kraljevina Jugoslavija

Prevaspitavanje zatvorenika u bivšoj Kraljevini SHS naplaćivano je od ministarstva pravde i banovina, a na snazi je bio precizan cjenovnik. Tako su prema podacima Okružnog suda u Banjaluci tadašnje Vrbaske banovine u 1936. troškovi prehrane koštali četiri dinara dnevno, a za nadzor i upravu plaćalo se upola manje po danu. Tadašnji cjenovnik imao je i stavku ogrev i svjetlo, za što je po danu trebalo da se plati dva dinara. Tako su ukupni dnevni troškovi iznosili oko osam tadašnjih dinara. Prema kursu dolara i dinara u to doba ukupni dnevni troškovi su iznosili nešto malo više od 16 centi, što kada se uzme u obzir višedecenijska inflacija, danas iznosi oko tri dolara.

IZVOR: GLAS SRPSKE


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals