ZABRINJAVAJUĆI ODLAZAK GRAĐANA Poslodavci u panici jer nema radnika


Zbog masovnog odlaska radnika svih profila sa ovih prostora, poslodavci su dospeli u poziciju da im je trenutno ubedljivo najveći problem da obezbede dovoljan broj zaposlenih.

Dok im je ranije prioritet bio kako da obezbede što kvalitetniju radnu snagu, danas uglavnom glavu razbijaju time kako da dođu do broja zaposlenih minimalnog za opstanak preduzeća.

Tako su pojedini autoprevoznici već do te mere saterani u ćošak, da ozbiljno razmišljaju o gašenju nekih linija. S druge strane, u Srpskoj ima ugostitelja koji, iako su opremili svoje restorane, ne mogu da ih otvore jer jednostavno ne mogu da nađu ne dobrog, nego nikakvog kuvara.

Takođe, iako potražnja za pekarskim proizvodima raste, pojedina  preduzeća iz ove branše nemaju izbora nego da zaustave širenje maloprodaje, jer više nisu u stanju da obezbede ni dovoljno trgovaca, ni dovoljno radnika u proizvodnji.

Ništa čudno, s obzirom na činjenicu da se na poziv Privredne komore RS za obuku pekara, kojima je nakon toga zagarantovan posao, prijavilo tek nekoliko građana.

U Uniji udruženja poslodavaca RS kažu da, ako se trend masovnog odlaska radnika nastavi, preduzeća iz mnogih branši čeka zatvaranje.

– Problem nam je kako odlazak radne snage, tako i troškovi poslovanja. Mi smo morali zaustaviti širenje maloprodaje, jer nemamo dovoljno ni trgovaca, ni radnika u proizvodnji – kaže za naš list predsednik Udruženja poslodavaca poljoprivrede i prehrambene industrije RS Saša Trivić, koji je i vlasnik banjalučkog preduzeća „Krajina klas“.

Prema njegovim rečima, trku za sposobnom i obučenom radnom snagom, zamenila je trka poslodavaca da obezbede dovoljan broj radnika da bi procesi proizvodnje, prodaje ili neke druge delatnosti mogli da opstaju.

– Na kvalitet se sve manje gleda, jer je danas izuzetno teško naći kvalifikovanog radnika. Jedan od razloga svakako su i male plate – ističe Trivić.

Iz Saveza sindikata RS više puta su upozorili da, sve dok se plate u realnom sektoru budu kretale oko 550 KM privreda Srpske će se suočavati sa masovnim odlaskom kvalifikovanih radnika.

– Prosečne plate su nešto više od ovog iznosa za koji radi najviše ljudi u realnom sektoru. Opravdano bi bilo da zaposleni, koji u pogonima nose proces prizvodnje, budu plaćeni najmanje 1.000 KM. Tako bi se, bar na jedno vreme, zaustavio odlazak stručnih radnika iz domaćih fabrika – kaže potpredsednik ovog saveza za privredu Tane Peulić.

Takođe, nije redak slučaj da se građani zaposle u ovdašnjim preduzećima, ali samo da bi stekli praksu, nakon čega dignu sidro i pravac zapad.

– Zaposlio sam se kao moler u jednom preduzeću, samo da bi stekao zanat. Radio sam skoro godinu dana za platu od 800 KM, što i nije loša zarada na ovim prostorima. Međutim, za mesec dana idem u Nemačku, gde ću mesečno zarađivati najmanje 2.500 KM – kaže Stojan Velaga iz Banjaluke.

A pravi potresi na tržištu rada Srpske neminovno će da uslede već početkom sledeće godine, kada će Nemačka dobiti status useljeničke države. Ovoj državi trenutno nedostaje oko 1,1 milion radnika raznih profila.

Male zarade

Statistika pokazuje da velika većina radnika u Srpskoj radi za plate kojima ne može da se podmiri ni trošak prehrane za jednu četvoročlanu porodicu.

Tako je prosečna neto plata za jul u ugostiteljstvu iznosila 550 KM, u trgovini 613, saobraćaju 640, a u prerađivačkoj industriji 672 KM.

S druge strane, sindikalna potrošačka korpa za ovaj mesec koštala je 1.870 maraka, dok je jedna četvoročlana porodica za trošak hrane morala da obezbedi 693 KM, pokazuju podaci Saveza sindikata RS.

 

blic.rs