“Voće nije tretirano, zato je plod sitniji”: Proizvođači jagoda u Prijedoru izložili na Malom trgu


Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković posjetio je danas proizvođače jagoda koji učestvuju u petoj izložbeno-prodajnoj manifestaciji “Dani jagoda 2019” i izjavio da je ovo prilika da proizvođači najdirektnije ponude i prodaju svoje proizvode sugrađanima.

– Oni su imali otežane uslove za proizvodnju i ovo je prilika da prikažu svoju proizvodnju. Grad Prijedor već godinama podržava poljoprivrednike, u ovom slučaju voćare, i tako će biti i ubuduće – rekao je Đaković novinarima u Prijedoru.

Šef Odsjeka za poljoprivredu grada Prijedora Tatjana Marić rekla je da su ove godine zbog kiša smanjeni prinosi i da je zbog toga i izlagača manje nego prethodnih godina.

– Štetu još sumiramo i pokušaćemo da kroz isplatu podsticaja za voćarsku proizvodnju izađemo u susret i proizvođačima jagoda kako onima koji imaju štete, tako i onima koji imaju funkcionalne zasade – najavila je Marićeva.Proizvođač jagoda Dalibor Jović ima zasade jagode na površini od jednog hektara.

– Insistiramo na apsolutno organskoj proizvodnji. Voće nije tretirano nikakvim hemijskim sredstvima i zato je plod malo sitniji. Cijena je zato tri KM po kilogramu – istakao je Jović.

Proizvodnjom jagodičastog voća na području Prijedora bavi se oko 60 proizvođača.

“Dani jagoda 2019” održavaju se na Malom trgu i trajaće do 8. juna.

Manifestaciju organizuje Udruženje voćara Prijedor uz podršku grada Prijedora.

srpskainfo.com


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals