VEĆ 10 DANA U IZOLACIJI U Prijedoru zaražen medicinski radnik, tek treći test POZITIVAN


U posljednja 24 sata utvrđeno je da je korona virusom zaražen još jedan zdravstveni radnik iz bolnice “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru.

Gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković izjavio je da je novi zaraženi zdravstveni radnik već desetak dana u izolaciji te da nema kontakata za dalji prenos virusa.

– Ovaj zdravstveni radnik je prethodno dva puta testiran i bio je negativan. U ponedeljak je imao simptome i ponovo je testiran i sada se pojavio pozitivan test. To pokazuje da su moguće situacije svih kombinacija, čovjek dva puta testiran od prve spoznaje o mogućoj zarazi i očigledno dok se nije desila inkubacija test nije pokazao korona virus – rekao je Đaković.

On je naveo da u gradskom štabu za vanredne situacije u narednom periodu očekuju smirivanje situacija oko povećanog broja novooboljelih te da se epidemija stavlja pod kontrolu.

– Ukupno je zaraženih na današnji dan 47, od čega su 24 trenutno oboljela, 15 je oporavljenih, i osam je preminulih, nažalost. 78 osoba je pod zdarvstvenim nadzorom, 1.826 je izašlo iz nadzora. Na kovid odjeljenju je 17 osoba, 12 iz Prijedora, dva iz Oštre Luke i po jedan iz Kostajnice, Novog Grada i Kozarske Dubice – izjavio je Đaković.

On je dodao da su u prijedorskoj bolnici dvije osobe u izolaciji i da se još čekaju rezultati njihovog testa koji je obavljen.

U prošla 24 sata je pet osoba prekršilo obaveznu mjeru nošenja zaštitnih maski.

Novi respiratori

Prvi čovjek Prijedora je saopštio da će prijedorskoj bolnici “Doktor Mladen Stojanović” danas biti uručena četiri nova respiratora koja su kupljena u Turskoj.– Stigla su tri transportna respiratora i jedan klinički. Dva transportna respiratora je kupilo preduzeće “Arselor Mital”, a jedno preduzeće “Niskogradnaj Marjanović”. Klinički respirator su zajedno kupili preduzeća “Nikić”, “Prijedorputevi” i “Bosnamontaža”. Ova četiri respiratora su nabavljena direktnom uplatom ovih preduzeća kod proizvođača respiratori i danas je njihova primopredaja – rekao je on.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Đaković je dodao da će pored respiratora, još nove medicinske opreme biti predano prijedorskoj bolnici.

– Građani iz Švajcarske iz humanitarnog udruženja “Grupa za podršku selu Bare”, koji se ne odnose na grad Prijedor, ali je grupa garđana iz RS, je obezbijedila 28 kreveta i 28 dušeka za bolnicu Prijedor i to je takođe preuzeto. Naši građani iz Holandije obezbijedili su 700 zaštitnih maski i 60 zaštitnih odjela za bolnicu u Prijedoru i to je sve preuzeto. Želim se zahvaliti svim našim privrednicima i građanima koji su učestvovali u nabavci opreme koja je neophodna za kovid odjeljenje i prijedorsku bolnicu – istakao je on.

Policijski sat

Đaković je podsjetio da je ukinuto vanredno stanje, ali da su građani i dalje u obavezi da nose zaštitne makse i da drže fizičko rastojanje od drugih osoba.

On je istakao da Policijska uprava Prijedor još nije dobila zvanični dokument o ukidanju policijskog časa.

– Tvrdnje postoje preko medija, mi radimo po dokumentima koji zvanično stignu do nas, ja sam razgovarao sa policijom i za njih  to još nije zvanično ukinuto, moja dužnost je da upozorim ljude, na ovaj prelomni period od dan ili dva – poručio je Đaković.

Skupština grada

Odgovarajući na pitanja novinara on je rekao da Gradska uprava nastoji cijelu godinu da sazove redovnu sjednicu Skupštine grada, ali se svaki put pojavljuje zahtjev za posebnom sjednicom.

– Posebna sjednica ne nosi dnevni red redovne sjednice i mi smo u značajnom zaostatku usvajanja dokumenata za rad Gradske uprave. Gradska uprava je zakazala skupštinu za 02. juni sa dokumentima koji su zaostali četiri mjeseca, a imamo i zahtjev predsjednika Skupštine koji namjerava da za 29. sazove sjednicu Skupštine grada. Ona će biti zakazana u narednih deset dana – zaključio je Đaković.

Srpskainfo.com


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals