VASKRS I RAMAZAN U DOBA KORONE U Prijedoru očekuju naredbe sa vrha


Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković pozvao je sve vjernike pravoslavne i islamske vjerospovijesti da tokm predstojećeg obilježavanja Vaskrsa i mjeseca Ramazana, vode računa o mjerama kojima se sprečava širenje virusa korona.

Đaković se danas sastao sa predstavnicima pravoslavne i islamske vjerske zajednice koje su najbrojnije u gradu na Sani, a za koje predstoje veliki vjerski praznici.

-Prije svega svim vjernicima pravoslavne i islamske vjerske zajednice želim srećne predstojeće praznike i da u miru proslave u okviru svojih porodica i onako kako im vjera nalaže. Istina, ispred Štaba za vanredne situacije grada Prijedora dužan sam da kažem i to da pozivam sve vjernike da dobro ocijene situaciju i mjere koje se preduzimaju u ovoj vanrednoj situaciji borbe protiv pandemije virusa korona i da se ne okupljaju u većem broju od tri čovjeka koji su u bliskim odnosima, da drže odstojanje od najmanje dva metra i postave zaštitne maske i rukavice – istakao je Đakaović.

On je podsjetio da i su određena i vremenska ograničenja kretanja i dodao da Štab za vanredne situacije grada Prijedora očekuje uputstva i sa Republičkog nivoa u vezi sa mjerama u toku praznika.

Ne brane i ne pozivaju

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin izjavio je da pravoslavna crkva nije dobila još nikakve instrukcije sa vrha, ali da ih očekuju svaki dan.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

-Možemo reći da će službe biti obavljene za praznik Vaskrs. Nećemo moći nešto specijalno da pozivamo, ali isto tako nikome ni da branimo, Treba što kaže Sveto pismo, “Caru carevo, a Bogu božije”, ispoštovati i jednu i drugu stranu koliko se može-izjavio je Hrvaćanin.

On je dodao da je Vaskrs najveći naš hrišćanski praznik kojim počinju praznovanja u toku godine i da se on praznuje tri dana.

-Evo mogu uputiti poruku vjernicima da ćemo i u nedelju, prvi dan vaskršnji ponedeljak i treći dan vaskršnji utorak služiti liturgiju, pa evo da to bude neka prilika ukoliko bude neko želio doći da se podijelimo na ta tri dana i biće pričešće sva tri dana, i da na taj način zadovoljimo ono što i jeste suština naše Svete crkve, a to je zajednica nas vjernih koji se ukupljamo u hramovima. Svim vjernicima želim srećan Vaskrs uz tradicionalni pozdrav Hristos vaskrse, vaistinu Vaskrse – rekao je Hrvaćanin.

Važan svaki život

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Kozarac Damir Mahić je rekao da je islamska zajednica od početka epidemije virusa korona preduzela mjere koji su u skladu sa savjetima zdravstvenih institucija.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

-U potpunosti su ispoštovane sve instrukcije i u tom pravcu smatram da smo do sada poduzeli adekvatne mjere i možemo samo da se zahvalimo svim našim džematlijama, svim vjernicima i vjernicama koji su adekvatno postupili shodno našim savjetima i ispoštovali regulative koje je Islamska vjerska zajednica imala -rekao je Mahić.

Podsjetio je da se islamski vjernici nalaze na pragu mjeseca Ramazana. Inače, prvi dan mjeseca Ramazana je 24. april, a prvi dan proslave ovog velikog islamskog praznika Ramazanskog bajrama je 24. maja.

-Mjesec Ramazana je pun svojih posebnosti i posebnih okupljanja, ali evo shodno okolnostima mi ćemo vidjeti kakve će biti instrukcije Islamske vjerske zajednice u BiH i shodno tome reagovati, ali možemo slobodno da kažemo da se Islamska vjerska zajednica čvrsto drži Kuranskog načela, “Onome ko bude uzrokom da jedan ljudski život bude sačuvan kao da je sve ljude na ovom svijetu sačuvao” – rekao je Mahić.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

On je dodao da Islamska zajednica i vjernici muslimani teže tome da sačuvaju svaki mogući ljudski život.

-Zato apelujem i dalje na sve naše vjernike da poštuju sve direktive institucija koje postoje u državi i Islamske vjerske zajednice te da se ponašaju u skladu sa tim u ovom kriznom vremenu, onako kako se to od nas traži, jer to je za nas najveća odgovornost i najveće bogopoštovanje u ovim trenucima. Čestitam nastupajući mubarek Ramazan svim vjernicima islamske vjeroispovjesti, želim od Boga zatražiti da nam svima pomogne u ovom teškom vremenu te da nam svima podari sapsenje izlaza iz ove situacije, zahvaljujem se svima koji poštuju regulative i čuvaju ljudsko dostojanstvo i život – izjavio je Mahić.

Srpskainfo.com


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals