UBILE IH KOMŠIJE Sjećanje na stradale prijedorske policajce i vojnike


Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora Zdravka Karlica rekla je da su 1992. godine mir, suživot i povjerenje u ovom gradu uništili oni koji su pucali na vojnike.

– U cijelom svijetu ko puca na vojnike ili policajce naziva se jednim imenom – terorista, i nikako drugačije. Ti teroristi su napali na grad, a bili su naše komšije, dali su zakletvu jednoj zemlji, Jugoslaviji, da će je braniti i dati život za nju ako bude trebalo – poručila je Karlica, obraćajući se okupljenima na obilježavanju 27 godina od napada muslimansko-hrvatskih paravojnih formacija na grad Prijedor i odbrane grada u kojoj je poginulo 15 srpskih vojnika i policajaca, a 26 ranjeno.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da su Srbi na ovim prostorima radili jedino što su mogli – branili su svoja ognjišta, starine i nejač, a da su svi događaji koji su slijedili bili tragični i nesrećni.

– Mi stalno sa ovakvih skupova šaljemo poruku mira svima, da se opametimo, da se vidjelo da ratovi nikome dobro ne donose, samo zlo, i trudimo se da, kako smo u Prijedoru i započeli, stvaramo međusobno povjerenje da nam se ne dešavaju iste strahote – dodao je Đaković.

Zlatko Ritan, koji je imao osam godina kada je njegov otac Vukašin na današnji dan 1992. godine krenuo u odbranu grada, sjeća se da je padala kiša, kao i danas i da je njegov otac govorio da ne bi žalio poginuti samo da mu sin ne bi ratovao za 30 godina.– Oni su išli na djelovanje u grad gdje su ih ovdje te ekstremističke jedinice napale, gdje je on poginuo i još jedan član te jedinice, dok su ostali izranjavani. Srećom, uspjeli su izvući taj pincgauer i doći do bolnice – rekao je Ritan novinarima u Prijedoru.

Željko Goronja, koji je tada bio vojnik na pripravnosti u kasarni “Žarko Zgonjanin”, rekao je da je oko 4 časa stigla informacija o napadu muslimansko-hrvatskih paravojnih formacija.

– Komandant Zeljaja nas je posalo ovamo prema gradu iz kasarne da vidimo šta se dešava. Prošli smo ovom ulicom kraj suda i SUP i krenuli smo lijevo prema muzeju i već smo tu upali u ruke njima koji su već bili došli i pobili ovdje sve policajce na punktovima i teško izranjavali momke koji su za hitnu vozili i jednog pekara koji je razvozio hljeb. Tu smo vidjeli mrtva tijela i upali smo u unakrsnu paljbu. Bila su dva mrtva i sedam ranjenih. Uzvratili smo paljbu koliko smo mogli i otišli smo do bolnice – sjeća se Goronja.

Uporedo s napadom na grad, i u prigradskim naseljima bilo je napada. Pero Špadić vozio se sa još četvoricom-petoricom vojnika u kediju na stražarsko mjesto u Kozaruši i naišla je grupa od četvoro-petoro ljudi koja je, kako kaže da se kasnije saznalo, prije toga ubila Gorana Timarca i vojnika koji se prezivao Pačariz, a Igora Kneževića zarobila i zaklala u zaseoku Zajednice.

– Pucali su po nama. Srećom vozač je bio priseban i uspio ostati na putu. Auto je bio izbušen, samo sam ja jedini pogođen u glavu, ali rana je bila plitka – sjeća se Špadić.

Vijence na spomenik “Za krst časni” položili su izaslanici predsjednika Republike Srpske i ministarstava rada i boračko-invalidske zaštite i uprave i lokalne samouprave, delagacije organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, Banjaluke i Prijedora, grada Prijedora, Udruženja djece poginulih boraca “Nasljeđe”, SUBNOR, Boračke organizacije grada Prijedora, Policijske uprave Prijedor, porodica boraca poginulih na današnji dan, ratnih vojnih invalida ranjenih na današnji dan i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, te predstavnici više političkih partija.

Služen je parastos i prislužene su svijeće i na ovom spomeniku i u obližnjoj spomen-sobi koja nosi naziv “Kameni cvijet”, a u kojoj su uklesana imena poginulih boraca.

srpskainfo.com


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals