U Prijedoru promovisana monografija o Mileni Dravić


U gradskoj čitaonici u Prijedoru večeras je promovisana monografija “Milena Dravić ili ključ snova” autorke Anite Panić, koja u sedam poglavlja, analitično i uz mnoštvo zanimljivih detalja i fotografija, predstavlja život i jedinstvenu karijeru ove poznate glumice.

– Kada sam prije dvije godine izdavaču predložila da se uradi monografija o Mileni Dravić, na žalost, o divi jugoslovenske kinematografije nije bila napisana nijedna knjiga. Ona je bila sjajna glumica i vrhunski profesionalac i to me je nagnalo da napišem monografiju o njoj, što je ona sa radošću prihvatila – izjavila je Panićeva novinarima.

Ona je dodala da je tokom rada na knjizi imala čast i da lično upozna glumicu.– Monografija je poput ključa kojim čitalac ulazi u suštinu stvaralaštva jedne od najvećih glumica na ovim prostorima – istakla je Panićeva.

Glavni dio knjige prati hronološki uspon Milene Dravić od prve uloge u filmu “Vrata ostaju otvorena”, a njen život i umjetničko stvaralašto autorka je objedinila u nekoliko cjelina (film, TV, pozorište), a tu su i svjedočenja aktera njene karijere.

U monografiji su se našle i fotografije koje su prvi put ugledale svjetlo dana koje je autor dobila od glumice.

Monografija je objavljena u izdanju Filmskog centra Srbije i Službenog glasnika, a glumica je dočekala objavljivanje knjige, ali ne i njenu promociju.

Direktor Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” Mara Ećim, kao domaćin promocije, izjavila je da je u planu ove ustanove da u narednom periodu organizuje izložbu akademskih slikara sa područja grada čiji su radovi dio, kako je istakla, skromnog fundusa ove ustanove.


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals