U PRIJEDORU NEMA NOVIH ZARAŽENIH Đaković: Imamo kvalitetan Republički štab


U Prijedoru nema novih slučajeva zaraze korona virusom.

Ovo je potvrdio gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković nakon današnje sjednice Štaba za vanredne situacije grada Prijedora.

On je dodao da jedna osoba iz Prijedora koja je zaražena korona virusom na liječenju u Banjaluci i da je u dobrom zdravstvnom stanju.

– Imamo 90 osoba pod zdravstvenim nadzorom, 1.007 je izašlo iz nadzora, 87 je u karantinu. Juče su dvije osobe prekrešile zabrane i poduzete su mjere – naveo je on.

Poštovati mjere

Đaković smatra da se u slučaju da se situacija nastavi ovakvim tokom, može reći da je zaraza korona virusom pod kontrolom.– Ali to nijednog trenutka ne znači da ne treba poštovati mjere koje su propisane! Sve mjere su propisane sa razlogom, među nama je moguće je da se nalaze asimptomatski zaraženi od virusa korona koji na njihov organizam ne ostavlja trag, ali su nosioci virusa i mogu ga prenijeti na drugu osobu i bez obzira što je nosilac virusa bio u dobrom stanju, taj drugi može da završi na respiratoru – rekao je on.

Kvalitetan republički štab

Đaković je poručio da dok god ima u okruženju značajnog rasta virusa moramo voditi računa i u našoj zajednici.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

– Gledajući objektivno sa ove vremenske distance situaciju na prostoru RS, svi koji normalno razmišljaju mogu zaključiti da je kod nas vrlo kvalitetan tim na Republičkom nivou donosio odluke i vodio ponašanje u RS, i vrlo strogim mjerama je spriječen ulazak velike količine virusa na ovaj prostor i to su podržali i lokalni Štabovi. Mi imamo relaksiranu situaciju u odnosu na zemlje u okruženju. Neke komšije su imale labavije mjere i kasnilo se sa strožijim mjerama i sada tamo imamo silne ekspanzije virusa. Mi u Republici Srpskoj možemo ocijeniti da Republički štab i lokalni štabovi drže situaciju pod kontrolom -tvrdi Đaković.

Kretanje penzionera

On je poručio penzionerima da je Republički štab za vanredne situacije odlučio da se ova populacija utorokom i petkom od sedam do 10 sati može kretati.

– Lokalni štabovi ne mogu ići ispod nivoa naredbi Republičkog štaba, mogu donositi samo strožije naredbe. To je razlog što mi ne možemo produžiti za jedan ili dva sata mogućnost da oni obave svoje poslove u gradu. Ako u Republičkom štabu produže da se može produžiti vrijeme penzionerima za obavljanje poslova, produžiće i gradski Štab, ali mi moramo poštovati Odluke Republičkog Štaba. Ako je moguće neka obave što im je potrebno u ova dva dana, a ostalo mogu pomoći, komšije, prijatelji, omladina – zaključio je prvi čovjek Prijedora.

Srpskainfo.com


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals