U PRIJEDORU NEMA NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE Đaković traži od Vlade da umjesto u infrastrukturu ulaže u privredu


U Prijedoru nema novih slučajeva zaraze korona virusom u posljednja 24 sata, 157 osoba je pod zdravstvenim nadzorom, a 942 su izašla iz zdravstvenog nadzora.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković naveo je da je ukupno pod zdravstvenim nadzorom do sada bilo 1.099 osoba.

-Trenutno je 67 osoba u karantinima, od čega je 65 muškaraca i dvije su žene. Jedna osoba koja je zaražena i na liječenju u bolnici, je u nešto boljem stanju, ali još uvijek je u izolaciji u bolnici – izjavio je on.

Tokom vikenda u gradu na Sani sankcionisano je devet osoba koje nisu poštovale mjere.

-Dvoje je pokušalo prelazak u drugu lokalnu zajednicu što je zabranjeno. U toku vikenda u kompletnom gradu urađena je dezinfekcija javnih površina, ustanova, zgrada, i takođe kompletna dezinfekcija kontejnera za otpad koji se istresaju na deponiji – rekao je on.

Đaković kaže da na računu prijedorske bolnice “Doktor Mladen Stojanović” koji je otvoren sa ciljem skupljanja novca za kupovinu neophodne medicinske opreme, trenutno ima 194.056 KM.

-Bolnica je dobila robnu donaciju iz Srbije, radi se o respirtorima, zaštitnim odijelima, maskama i ostalom. Održana je prva sjednica Odbora za raspodjelu i kupovinu opreme, ugovoren je sistem monitoringa za izolacioni prostor u bolnici – izjavio je Đaković.

Foto:Bojana Majstorović/RAS SrbijaOn je apelovao na građane koji žive u ruralnim područjima da dobro vode računa oko paljenja vatre, jer su vatrogasci već imali više intervencija na području sela oko grada Prijedora.

-Mi smo zabranili u ovo vrijeme paljenje vatre, molim ljude da ne dolaze pod sankcije i da dobro razmisle o svojim postupcima – podsjetio je on. Đaković je apelovao i na penzionere koji mogu sutra od sedam do 10 sati da odlaze na javna mjesta kako bi obavili svoje potrebe, da drže razmak od drugih osoba.

-Molim ih da drže distancu od dva metra od drugih osoba da ne ulaze u gužve kako je to bilo zadnji put uočeno, jer pored rukavica i maske, najvažnija je distanca od dva metra kako se ne bi pokupio virus od drugih. Pozivam posebno obezbjeđenje ustanova i instutucija jer je i njima naređeno da takođe vode računa da se obezbijedi taj razmak između ljudi – istakao je on.

Đaković se zahvalio voćarima, vatrogascima i volonterima koji učestvuju u dezinfekciji grada.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

-Jer su zaista odradili ogroman posao kako bi pokušali da spriječimo širenje epidemije. Zahvaljujem se i udruženju građana “Optimist” koje kuva hranu i dostavlja svim našim ljudima koji su u karantinima u gradu Prijedoru, i dostavljaju je pod izuzetno povoljnim uslovima, zahvaljujem im se od srca i molim da i dalje nastave saradnju sa Štabom – poručio je on.

Đaković je naveo da se pripremaju nove mjere u Odjeljenju za privredu i poljoprivredu grada Prijedora kako bi se pomoglo privrednicima i rekao da očekuje da će sutra te mjere biti na stolu Štaba.

-Mi smo privrednicima na raspolaganju u svakom trenutku i uradićemo sve što je moguće. Čuli ste da sam predlagao i Vladi RS, a i gradovima i opštinama, da napravimo jedan moratorij na infrastrukturne projekte. Mi to sami ne možemo zaustaviti kao lokalna zajednica, ali pod odlukom Vlade bi mogli. Moje mišljenje je da bi se u kapacitetu pomoći privredi, pored ovoga što je Vlada RS uradila, moglo uraditi i više ako zaustavimo dio projekata koji nisu što kaže narod “o glavu” i ta sredstva investiramo u privredu da je spasimo od velikih šteta- zaključio je on.

Srpskainfo.com


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals