U MSU RS održan Festival muzejske pedagogije- Noć u Muzeju


Foto:Buka.com

Mladi u MSU RS…

Više od 150 učenika iz osnovnih i srednjih škola iz čitave Bosne i Hercegovine (Tuzle, Živinica, Orašja, Glamoča, Viteza, Bugojna, Travnika i Novog Travnika, Tinje, Srebrenika, Maglaja, Dobija, Bihaća, Prijedora , Sarajeva, Mostara i Žepča prisustvovalo je sinoć trećem i završnom događaju Festivala muzejske pedagogije (Noć u Muzeju) u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Noć u muzeju (NuM) festival muzejske pedagogije treću godinu zaredom organizuje Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava CIVITAS u saradnji sa Američkom ambasadom u BiH a ove godine se održava pod sloganom „Od arheologije do robotike“.

U više od 30 laboratorija Arhelogije, Etnologije, Bio-inžinjeringa, Savremene umjetnosti i Robotike učestvovalo je ukupno 670 učenika i nastavnika iz cijele zemlje.

Na početku programa učesnicima su se obratili dr Sarita Vujković, direktorica MSURS, Sandra Sladaković, direktorica CIVITAS-a, festivalsko veče zvanično je otvorila Saton Meager (Sutton Meagher) zamjenica direktora banjalučke Kancelarije Ambasade SAD-a u BiH.

Program u Muzeju savremene umjetnosti RS započeo je obilaskom muzeja i stručnim vođenjima kroz aktuelnu izložbu „Punktumi: zbirka inostrane umjetnosti MSURS“.

Nakon obilaska izložbe učesnicima programa održana je kratka prezentacija ROBOKIDS-a ( Centra za naprednu STEM edukaciju djece i mladih), a nakon toga su učestvovali u radionicama savremenih tehnologija: Lego We do i 3D printanja koje su vodili i osmislili treneri Robokidsa : Željka Gajić Slaviša Savić, Duško Peulić i Biljana Škrbo.

Drugi dio festivalskog programa podrazumijevao je koncert na otvorenom banjalučkog hora MaMa Vox kao i projekcije filmova u produkciji MSURS.

Izvor: BUKA