U IZOLACIJI I GRADONAČELNIK PRIJEDORA U bolnici zaraženo još pet pacijenata i ljekar


U poslednja 24 sata u bolnici “Doktor Mladen Stojanović” iz  Prijedora preminule su dvije žene kod kojih je utvrđen korona virus dok je zaraza utvrđena kod još sedam osoba, od kojih je jedan ljekar a pet su pacijenti smješteni na interno odjeljenje prijedorske bolnice.

Direktor bolnice “Doktor Mladen Stojanović” iz Prijedora Mirko Sovilj izjavio je da je juče u ranim popodnevnim satima preminula pacijentkinja koja je imala 66 godina, a liječena je na Kovid odjeljenju sedam dana.

-Radi se o neočekivanom smrtnom ishodu, naime, i pored činjenice da se radi o pacijentkinji koja je sa komorbiditetima, radi se o onkološkom pacijentu, oporavak u vezi sa tegobama izazvanim virusom korona je tekao vrlo dobro, i očekivan je povoljan ishod, juče je došlo do iznenadne, kolege definišu naprasne smrti, pretpostavka je iznenadni prestanak rada srca, ili eventualno embolizacija- izjavio je Sovilj.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

On je dodao da je druga preminula pacijentkinja imala 67 godina i da je liječena na onkologiji koja je inače odsjek internog odjeljenja.

-Primljena je na odjeljenje zbog tegoba u vezi sa osnovnim, onkološkim oboljenjem, i primljena je zbog simptomatske terapije, podrška transfuzijom, infuzioniom rastvorima, analgezijom i tako dalje. Ona je testirana u grupi pacijenata koji se nalaze na četvrtom spratu (interno odjeljenje) i juče nam je došao nalaz da je utvrđen kod nje virus korona, mada kod nje nije bilo znakova infekcije i kliničke manifestacije upalnog procesa-rekao je on.

Sovilj je objasnio da su nakon testiranja pacijenata koji su smješteni na internom odjelu, a na kojem je prvo utvrđen korona virus kod medicinske sestre, utvrđena četiri pozitivna nalaza.

-Četiri pacijenta sa pozitivnim nalazom juče smo premjestili na kovid odjeljenje, oni nemaju znakova infekcije, naravno uključena im je terapija za liječenje oboljenja korona. Mi u ovom momentu liječimo pozitivan nalaz i činjenicu da je kod pacijenta utvrđen virus, i nadamo se da će rezultati biti bolji jer smo uključili terapiju prije pojave simptoma- kaže Sovilj.

On je izrazio žaljenje zbog zaraze u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

-Izražavam žaljenje zbog pacijenata koji su zadobili virus na našem odjeljenju, a ne znamo da li su ga oni zaista dobili na odjeljenju ili donijeli, ali mi moramo preuzeti odgovrnost da su ga zadobili na našem odjeljenju, izražavam žaljenje zbog toga i izvnjavam se njihovim porodicama. U poslednja dva mjeseca radimo sa velikim rizicima i primamo pacijente zbog njegovog stanja bez urađenih testova-istakao je on.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Sovilj je objasnio da je ljekar specijalista sa internog odjeljenja za kojeg je utvrđen pozitivan nalaz isključen iz proscesa rada.

-U ovom momentu imamo troje zdravstvenih radnika kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa korona i činjenica je da je to rezultat njihovog rada, zadobili su virus radeći svoj posao, bili su posvećeni pacijentima i zaslužuju puno poštovanje-smatra on.

Sovilj je dodao da će biti testirani svi sa internog odjeljenja na kojem je pet doktora, 22 medicinke sestre i tehničara te devet nemedicinskih radnika. Objasnio je da su oni svi u izolaciji, te da će epidemiolog odrediti njihov termin testiranja.Sovilj je poručio da sedmi zaraženi Prijedorčanin nema veze sa bolnicom i nije u vezi sa zdravstvenim sistemom.

-Teško ćemo moći odrediti na koji način je virus došao na interno odjeljenje, pretpostavka je da je asimptomatski pacijent, koji nije znao niti imao manifestacije, niti epidemiološke podatke koji bi ga svrstali u grupu rizičnih.  Da nismo drugi put testirali medicinsku sestru vjerovatno bismo radili i danas ne znajući da imamo virus na odjeljenju jer su svi zaraženi bez simptoma-zaključio je Sovilj.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora, Aleksandar Miljuš izjavio je da su zbog kontakta sa zaraženim Prijedorčaninom, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i njegov savjetnik za infrastrukturu Zlatko Ritan na svoj zahtjev otišli u izolaciju.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

-Oni su i pored dobrog korištenja opreme za zaštitu u kontaktu sa zaraženom osobom praktično sami zatražili da budu u samoizolaciji zbog njihovog i digniteta ovoga Štaba za vanredene situacije jer takav dogovor je bio između nas samih na Štabu-izjavio je Miljuš.

-Ukupno je zaraženih 17, a preminulih je šest. Ovim putem gradska uprava izražava saučešće porodicama preminulih. U zdravstvenom nadzoru su trenutno 153 osobe, iz zdravstvenog nadzora izašlo je 1.420 osoba-rekao je on.

Miljuš je dodao da podaci policije pokazuju da je ponašanje građana daleko bolje nego što je bilo prethodnih dana.

-Nema kažnjenih zbog kršenja policijskog sata, četiri su Prijedorčanina sankcionisana zbog nenošenja zaštitne opreme-kaže on. Miljuš je dodao da je inspekcija obišla 150 privrednika te da je samo jednom uručen prekršajni nalog.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Epidemiolog Doma zdravlja Prijedor Milica Otković je izjavila da će se kontakti utvrđivati na osnovu novih preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

-Do sada je bilo to da je kontakt išao na dva metra i duži period od 30 minuta, sada su značajne promjene, ide jedan metar i dužina boravka između dvije osobe mora biti duža od 15 minuta, takođe govorimo o direktnom fizičkom kontaktu, rukovanje, grljenje, poljubac bez zaštitne opreme, mislim na rukovanje, i što se tiče njegovatelja pružanje direktne njege slučaju koji je pozitivan. Na osnovu toga od danas će biti klasifikovani kontakti po ovim smjernicama-rekla je ona.


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals