U Domu za starije osobe u Prijedoru ukazuju na TEŽAK POLOŽAJ


Radnici Doma za starije osobe u Prijedoru održali su danas jednočasovni štrajk upozorenja da bi skrenuli pažnji na težak materijalni položaj.

Ovoj ustanovi račun je bio blokiran od januara, te je radnicima kasnila plata, a prošle sedmice predstavnici Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske su sa upravom postigli dogovor da plata za novembar bude isplaćena 4. marta, a plata za decembar do kraja ovog meseca.

Budući da plata za novembar nije isplaćena u ponedeljak, 4. marta, radnici su juče najavili štrajk upozorenja, a prema njihovim rečima, juče popodne, nakon što je u medijima objavljena najava štrajka, deo radnika je dobio platu, a deo danas.

Predstavnik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Srpske u prijedorskom Domu za starija lica Mile Tankosić rekao je da je štrajk održan bez obzira na to što je počela isplata plate, ističući da radnici okupljanjem ne žele nikakvu pobunu, nisu obustavili rad u potpunosti i žele da im se ubuduće ne dešavaju ovakve situacije.

On je podsetio da ovo nije prva blokada računa Domu.

– Okupilo nas se oko pedeset, funkcionisanje ustanove nije trpelo. Naši zahtevi su uplata doprinosa za period od 2016. do 2019. godine, uplata prevoza za ukupno 22 meseca koliko ustanova duguje u raznim periodima i redovna isplata plata ubuduće – rekao je Tankosić novinarima u Prijedoru.

Direktor Doma za starija lica Prijedor Bojan Becner rekao je Srni da je račun odblokiran, da je plata, umesto u ponedeljak, isplaćena juče i danas i da se do tog rešenja došlo zahvaljujući Vladi Republike Srpske i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite.

Račun Doma za starija lica u Prijedoru bila je blokirala Poreska uprava Republike Srpske zbog duga od 1.369.652 KM zaključno sa 31. decembrom 2018. godine.

Blic.rs
Foto: Srna