TVRDE DA MOGU I BEZ SNSD Tajni plan za deblokadu Predstavničkog doma BiH


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Odblokirati rad Predstavničkog doma BiH – tako glasi cilj koji su sebi postavili SDS i PDP na jučarešnjem sastanku stranačkih delegacija, predvođenih lderima Mirkom Šarovićem i Branislavom Borenovićem.

Inače, Kolegijum Predstavničkog doma je izabran i čine ga Denis Zvizdić (SDA), Borjana Krišto (HDZ BiH) i Nebojša Radmanović (SNSD) i to je trebalo da bude naznaka sastava nove vlasti na nivou BiH.

Međutim, kada su krenula uslovljavanja, SNSD je odbio da učestvuje u formiranju parlamentarnih komisija, bez kojih se ne mogu razmatrati zakoni, što znači da se PS BiH nalazi u blokadi, a infrastrukturni projekti vrijedni milijarde maraka stoje jer sporazumi nisu ratifikovani.

U SDS i PDP ne oktrivaju na koji način misle da odblokiraju Predstavnički dom BiH, ali naglašavaju da im nije cilj da zauzmu fotelje, što se može protumačiti da prioritet nije smjena Nebojše Radmanovića i na njegovo mjesto imenovanje nekoga iz ovih partija.

Ali, sudeći prema Poslovniku, druga opcija je da pokušaju izabrati parlamentarne komisije bez SNSD i njihovih koalicionih partnera.

Naime, svaka stranka ili koalicija koja ima izabranog bar jednog poslanika ima pravo da predloži po jednog kandidata za svaku komisiju.

Istina, Poslovnik obavezuje da sastav komisija mora da bude u skladu s raspodjelom mjesta u Predstavničkom domu, što bi trebalo da znači da u njih mora i SNSD i njihovi koalicioni partneri.

Međutim, važniji je uslov da jedna trećina članova u komisijama bude sa teritorije Srpske.

Foto: Srna

Međutim, sve to je moguće pod uslovom da SDA precrta SNSD i da započne pregovore sa SDS i PDP, a da se HDZ složi s tim.Zato su i Borenović i Šarović juče naglasili da su svjesni da SDA, HDZ i SNSD i dalje pokušavaju da formiraju vlast na nivou BiH tako što dogovaraju izmjenu ANP na način da se on smanji na samo 25 strana i da se tako izađe u susret SNSD.

Ipak, i u slučaju da se Predstavnički dom BiH deblokira, SNSD bi i dalje zadržao uticaj u Domu naroda BiH gdje ima većinu delegata u Klubu Srba, preko kojih može gotovo beskonačno da blokira sve zakone koje usvaja drugi dom.

Razlika je samo što bi u tom slučaju kompletan pritisak bio na delegatima SNSD.

S druge strane, i dalje je konfutna situacija kada je riječ o ulozi SDS i PDP u formiranju Savjeta ministara.

I Šarović i Borenović tvrde da imaju legitimetet jer su njihove liste na prošlim izborima dobile 250.000 glasova, dok su liste SNSD osvojile 260.000.

I dalje pozivaju tri stranke (SDA, SNSD i HDZ) da završe započeto, a ako ne ispiju, SDS i PDP prijete da „neće stajati po strani“, a već u sljedećem trenutku kažu da su „već aktivni“.

Na pitanje da li će u većinu pozvati i DNS, Šarović je rekao da je sa Markom Pavićem razgovarao i da je na toj partiji da donese odluku. Inače, DNS u Predstavničkom domu BiH ima jednog poslanika Nenada Nešića.

Kako je Srpskainfo pisala, Šarović je u redovnom kontaktu sa liderom DNS Markom Pavićem, nudeći mu da napusti dvodecenijsku koaliciju sa SNSD i prikloni se SDS i PDP u pokušaju formiranja vlasti na nivou BiH.

U međuvremenu, DNS je nezadovoljan odnosom prema njemu saopštio da “zaustavlja djelovanje” u koaliciji sa Miloradom Dodikom i uskoro se očekuje sastanak Pavića i Dodika.

Izvor Srpska Info


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals