Tri ravnopravne nagrade za bijenale radova na papiru


Muzej Kozare Prijedor, foto arhiva RTRS

Žiri Međunarodnog bijenala radova na papiru Prijedor 2018 dodijeliće tri ravnopravne nagrade autorima Vesni Dobričić iz Srbije, Ahmetu Sinasiju Isleru iz Turske i Kleu Vilkinsonu iz Australije.

Žiri se ove godine opredijelio da, osim ove tri ravnopravne nagrade od po 500 evra, dodijeli posebna priznanja autorima Katarini Zrnić i Nataliji Kiš iz Srbije, te Beti Bricelj iz Slovenije, rekao je direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić.

– Na konkurs za Drugi međunarodni bijenale radova na papiru prijavila su se 163 autora iz 23 države, sa svih kontitenata osim Afrike, a od 296 radova, žiri je odlučio da na izložbi bude predstavljeno 115 autora sa 191 radom – naglasio je Radonjić i dodao da je ovo jedino međunarodno bijenale u Republici Srpskoj i jedinstveno u BiH.

On je izrazio zadovoljstvo zbog velikog interesovanja likovnih umjetnika iz cijelog svijeta, kao i zbog toga što će umjetnička zbirka Muzeja sada biti bogatija za 124 nova rada.

Nagrade će biti uručene sutra na izložbi koja će od 20.00 časova biti otvorena u Muzeju Kozare, a dio radova biće izložen i u Galeriji “Sreten Stojanović”.

Radonjić je podsjetio da su pravo učešća na Međunarodnom bijenalu radova na papiru imali likovni stvaraoci kojima je data potpuna sloboda izbora teme i tehnike, te da su na konkurs mogli da prijave najviše dva rada, i to isključivo u istoj izložbenoj kategoriji – slikarstvo, crtež i grafika, fotografija, primijenjena umjetnost i intermedija.

Radove je ocjenjivao međunarodni žiri u sastavu Majkl Nikson iz Velike Britanije, Ljiljana Subotić iz Srbije i Milivoje Unković iz BiH.

Izvor: RTRS


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals