Sve MANJE STUDENATA u Prijedoru


Na novom smeru Rudarskog fakulteta u Prijedoru, geološko inženjerstvo, u prvom upisnom roku nije upisan nijedan student.

Dekan Rudarskog fakulteta Vladimir Malbašić kaže da je iznenađen, te da se nešto čudno dešava budući da su taj smer najavljivali pet godina.

– Naše ministarstvo stipendiralo je studente ovog smera u Srbiji i drugim zemljama. I sada konačno, mi dobijamo geološko inženjerstvo, ali nema studenata – kaže Malbašić.

Smatra da razloga ima više, a da je jedan od njih nedovoljna promocija novog smera.

– Primamo deset geoloških inženjera na budžet i isto toliko na samofinansiranje. Nadamo se da ćemo ih upisati na drugom roku od 28. avgusta – kaže Malbašić.

Dodaje da je nezainteresovanost za novi smer, posledica i kvaliteta srednjoškolskog obrazovanja.

– Srednjoškolci dolaze nespremni na tehničke fakultete. Kada im spomenete matematiku, fiziku i hemiju oni se naježe. Jedva sastavimo jednu studijsku grupu od 15 studenata – ističe dekan Rudarskog fakulteta.

Navodi da je dobar deo posla odradila i priča o prodaji Rudnika železne rude „Ljubija“.

– Napravljena je negativna atmosfera i postavilo se pitanje da li će rudarstvo ovde opstati, ali smatram da mladi ne treba da brinu, rudarenja će u Prijedoru još dugo biti – ubeđen je Malbašić.

Nakon 20 generacija na ovom Fakultetu, zasićeno je i tržište rada u Prijedoru.

– U Prijedoru imamo 30 nezaposlenih diplomiranih inženjera rudarstva, ali nema nijedan nezaposlen u drugim mestima. Od početka naš Fakultet je upisao 750 studenata, dok je njih 112 diplomiralo, što znači da držimo stroge kriterijume kako bi naši diplomci na tržište rada došli sa kvalitetnim znanjem – kaže Malbašić.

Smatra da celikupnu situaciju dodatno komplikuje i standard studenata u gradu na Sani, jer u Prijedoru nema studentskog doma gde bi studenti bili smešteni i imali hranu.

Istovremeno, direktor Visoke medicinske škole u Prijedoru Radenko Stjepić kaže da je to strateško pitanje koje će se morati rešavati u narednom periodu.

– Imamo oko 900 studenata na pet studijskih programa, a nemamo studentski dom, koji bi njihove troškove studiranja umanjio za oko 60 odsto. Mislim da bi se za tu namenu mogao iskoristiti neki od praznih srednjoškolskih objekata – smatra Stjepić.

Kaže da ni u ovoj Visokoj školi, za razliku od prethodnih godina, u prvom upisnom roku nije upisano ni 50 odsto studenata od planiranog broja.

– Popunili smo samo program fizioterapije, a na svim ostalim programima fali nam od 15 do 20 studenata, dok vanrednih imamo oko 20 – kaže Stjepić i dodaje da se ova škola većim delom finansira od vanrednih i samofinansirajućih studenata.

Tvrdi da za 20 godina postajanja, ova obrazovna ustanova nije imala potrebnu podršku državnih i lokalnih vlasti.

– Predlažem nekoliko godina da pokrenemo još jedan fakultet kako bismo u Prijedoru mogli osnovati manji Univerzitet. Tako bismo privukli mlade koji sve više odlaze iz Prijedor, jer strahujem da će naš grad postati kasaba – ističe Stjepić.

Dodaje da se tek sad ova obrazovna ustanova izborila za pristojniji smeštaj, kojim bi trebalo da budu zamenjene stare barake.

– Imamo obećanje od Gradske uprave da ćemo za nastavu dobiti sprat Mašinske škole u Prijedoru i da će nam za opremanje dati 30.000 KM – kaže Stjepić.

Iz Ministarstva prosvete i kulture RS navode da će razmotriti mogućnost osnivanje ustanove studentskog standarda u gradu na Sani te proceniti opravdanost takvog ulaganja u narednom periodu u skladu sa iskazanim potrebama.

Deficitarno zanimanje

U resornom ministarstvu razmišljaju i da se pokuša definisati geološko inženjerstvo kao deficitarno zanimanje, s obzirom na to da je Rudarski fakultet u Prijedoru uveo taj smer.

– Studenti sa ovog smera će svakako moći da konkurišu i na javne konkurse za dodelu stipendija, koje raspisuje Ministarstvo prosvete i kulture – kažu u Ministarstvu.


Like it? Share with your friends!

0