SVE MANJE PUTNIKA Problemi preduzeća nedostak novih radnika i iseljavanje ljudi


“Autotransport” iz Prijedora koji se suočava sa opadanjem broja putnika, nedostatkom vozača, nerentabilnim prigradskim linijama i nelojalnom konkurencijom, u prošloj godini ostvario je finansijsku dobit od 60.726 KM.

Izveštaj o poslovanju ovog preduzeća za 2018. godinu jednoglasno su usvojili odbornici Skupštine grada Prijedora. Tome je prethodila rasprava te brojne primedbe odbornika upućene na račun gradske uprave koja je 100 odsto vlasnik ovog preduzeća.

Odbornik iz SNSD, Nenad Gvozden upitao je zašto gradska uprava ne subvencioniše ovo gradsko preduzeće.

-Odeljenje za saobraćaj dodeljuje autobuske linije prevoznicima. Zašto se “Autotransportu” daju nerentabilne linije? Od četiri gradske linije koje vozi “Autotransport” samo jedna je rentabilna i ovo preduzeće dve godine nema subvencija- rekao je Gvozden.

Odbornik DF Mirsad Duratović istakao je da je “Autotransport” primer nebrige grada o svome preduzeću.

-Čujemo sada da “Autotransport” može da obavlja tehnički pregled vozila, a vozila gradske uprave voze se u Banjaluku na tehnički pregled. Vozila svih komunalnih preduzeća voze se na tehnički pregled u “Autotransport”, samo vozila gradske uprave ne voze – istakao je Duratović.

Odbornik SDA Mesud Trnjanin rekao je da su nedostatak novih radnika i odlazak ljudi trbuhom za kruhom problemi ovog preduzeća.

-Problem je i nelojalna konkurencija. Čak i međudržavne linije staju na svim našim autobuskim stanicama – rekao jke Trnjanin.

Odbornik SDS Sanja Rađenović pohvalila je rad “Autotransporta”.

-Cena prevoza za studente je najniža u odnosu na ostale prevoznike. Smatram da grad Prijedor treba da pomogne ovo preduzeće, ako tako nešto može Kostajnica, možemo i mi – poručila je ona.

Šef Kluba odbornika DNS Goran Predojević rekao je da će ovaj Klub podržati izveštaj “Autotransport” jer je ostvarilo dobar rezultat.

Šef Kluba odbornika SNSD Dalibor Pavlović tvrdi da je “Autotransport” poslovao pozitivno jer je grad prodao jedan njegov objekat za oko 230.000 maraka i taj novac donirao “Autotransportu”.

-U “Autotransportu” nema Nadzornog odbora. Ima samo Skupština akcionara čiji je predsednik gradonačelnik Milenko Đaković. Smatram da on, pored direktora, treba da snosi odgovornost za poslovanje ovog preduzeća – zaključio je Pavlović.

Gradonačelnik Milenko Đaković najavio je da će razgovarati sa direktorom ovog preduzeća u cilju pronalaženja rešenja za probleme.

Direktor “Autotransporta” Branko Kljajić odbornicima je rekao da je veliki problem ovog preduzeća povećanje cene nafte.

-Kada su povećane akcize 2018. ubjeđivali su nas da to neće uticati na troškove. Ali evo u prošloj godini porasli su nam troškovi za 70.000 KM, a cene karata nismo menjali – rekao je Kljajić.

Istakao je da veliki trag na ovo preduzeće ostavlja iseljavanje stanovništa te da se oseti manji broj putnika. Naveo je da je ovom preduzeću izuzetno teško pronaći profesionalne vozače.

-Rangirali smo vozače po kvalitetu, odnosno po njihovom odnosu prema poslu te putnicima. Na osnovu toga dajemo im plate. Kontrola je kod dva vozača uočila da nisu izdavali fiskalne račune i kaznili smo ih sa umanjenjem plate za 10 odsto – naveo je Kljajić.

www.blic.rsChoose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals