Strah od virusa korona otkazuje osmomartovska putovanja u Italiju


Foto: Tanjug/AP | Strah od virusa korona otkazuje osmomartovska putovanja u Italiju

BANJALUKA – Zbog epidemije virusa korona u Italiji pojedine turističke agencije u Srpskoj otkazuju osmomartovske aranžmane, a neke će odluku o putovanjima donijeti narednih dana.

Strah od opasne bolesti koji se ubrzano širi italijanskim gradovima primorao je i bijeljinsku turističku agenciju “Hepi travel” da otkaže putovanje za Veneciju koje je trebalo biti realizovano 5. marta.

“Imali smo aranžman koji je obuhvatao obilazak Venecije, Lida di Jesola i Padove ali smo ga zbog trenutne situacije u Italiji i brige o klijentima otkazali. Putnici su se složili s tom odlukom i većina je čak rekla da su sami planirali odustati od putovanja”, istakla je za “Glas Srpske” referent prodaje u toj agenciji Marina Novaković.

U banjalučkoj turističkoj agenciji “Unis turs” navode da će do kraja sedmice znati da li će otkazati aranžmane koji obuhvataju italijanske destinacije.

“Konsultujemo se sa putnicima i čekamo zvanične preporuke nadležnih. Do sada niko od klijenata nije otkazao putovanje, ali ako se neko na to odluči dobiće povrat novca”, tvrde u “Unis tursu”.

U dobojskoj agenciji “Istra travel” rekli su da još nisu otkazali aranžman u Veneciji, međutim, kako kažu, ne znaju šta će biti do kraja sedmice.

“Putnici nas nisu zvali kako bi otkazali putovanje u Veneciju koje je u cjelosti rasprodato”, rekli su u toj agenciji.

Italija se suočila sa iznenadnim širenjem epidemije, naročito na sjeveru zemlje. Dosad je od koronavirusa preminulo sedam osoba, a 220 je zaraženo.

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske su istakli da, kada su u pitanju preporuke za putovanje, prate situaciju u Italiji, te će u skladu s tim dati preporuke stanovništvu.

U Institutu su istakli da u Srpskoj za sada nema osoba za koje se sumnja da su oboljeli od Kovida-19, naglašavajući da se nad svim putnicima koji dolaze iz zemalja gdje su registrovani oboljeli od virusa korona sprovodi redovan epidemiološki nadzor.

“Imajući u vidu povećan broj oboljelih pacijenata u sjevernom dijelu Italije trenutna epidemiološka situacija u Srpskoj je neizvjesna zbog čega je pooštren nadzor nad putnicima koji dolaze iz te zemlje”, kažu u Institutu.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da su zatražili preporuku od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS o izvođenju učeničkih ekskurzija van Srpske, odnosno BiH. S druge strane, Krizni štab federalnog Ministarstva zdravstva radi bezbjednosti učenika i nastavnika juče je preporučio da se otkažu organizovana školska putovanja u Italiju.

“Svim građanima preporučujemo izbjegavanje putovanja u Kinu, Italiju, Južnu Koreju i Iran “, stoji u saopštenju federalnog ministarstva. Istakli su da je od juče na granicama pojačan epidemiološki nadzor nad putnicima koji dolaze iz Italije, Južne Koreje i Irana, naglašavajući da se epidemiološka situacija u svijetu brzo mijenja, te da se pojava virusa korona može očekivati i u BiH.

Nadležna ministarstva u Srbiji i Hrvatskoj takođe su zatražila od škola da odgode sva planirana studijska putovanja i ekskurzije u Italiju.

Slovenački premijer Marjan Šarec izjavio je da je Slovenija spremna i da zatvori granice ako se pojača rizik unosa koronavirusa.

I Hrvatska je saopštila da je spremna za sve mjere koje treba preduzeti u prevenciji širenja koronavirusa, uključujući i koordinaciju aktivnosti sa italijanskom vladom.

U Rijeci je hospitalizovano devet hrvatskih radnika koji su radili u Italiji zbog sumnje da su zaraženi koronavirusom.

Zbog širenja koronavirusa u susjednoj Italiji, u Austriji je situacije veoma napeta i provjerava se svaka sumnja u infekciju opasnim virusom.

Tako je policija sinoć kod mjesta Alhaming zaustavila jedan putnički autobus zbog moguće sumnje u infekciju putnika koronavirusom. U slovačkom autobusu se nalazila grupa putnika iz Mađarske, Češke i Slovačke.

Pošto ni kod jednog putnika nisu ustanovljeni simptomi virusa korona autobus je pušten da nastavi put.

U pokrajini Salcburg 28 zaposlenih univerzitetske klinike, nakon boravka u Italiji, prilikom povratka su stavljeni u kućni karantin.

Izvor: Nezavisne novine


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals