Sređivanje angio-sale u bolnici


Prijedor dobio 5,3 miliona maraka od klirinškog duga Republici Srpskoj. Za kardiovaskularno odeljenje ovdašnje zdravstvene ustanove biće izdvojeno 1,3 miliona maraka
Prijedor bi trebalo da dobije 5,3 miliona maraka od klirinškog duga. Od toga je 1.300.000 predviđeno za opremanje angio-sale u javnoj zdravstvenoj ustanovi Bolnica “Dr Mladen Stojanović”, namenjenoj za hitne intervencije kod kardiovaskularnih oboljenja, poput ugradnje stentova, a četiri miliona biće upotrebljena za završetak izgradnje Sportske dvorane u prijedorskom naselju Urije – potvrdio je gradonačelnik Prijedora na konferenciji za novinare, održanoj u Gradskoj upravi.
Zahvaljujući opremanju angio-sale, pacijenti iz Prijedorske regije i susednih federalnih opština, koji gravitiraju u prijedorskoj bolnici, više neće morati da se transportuju do Banjaluke, već će se hitne kardiohirurške intervencije obavljati i u Prijedoru.
– Poznato je da veliku sportsku dvoranu, po mojoj oceni, niko u Republici Srpskoj nije izgradio samo vlastitim sredstvima, uvek je tu bila pomoć Vlade Srpske u tom segmentu. Takođe, ovako veliki zahvati kao što je izgradnja angio-sale su od izuzetno velikog značaja za naš grad, regiju i šire – rekao je Đaković.
On je istakao da su ove investicije predviđene Strategijom razvoja Prijedora.
Trenutno u prijedorsku bolnicu mesečno dođe i do 25 pacijenata iz ove regije, ali i susedne Federacije BiH, koji se zbog intervencija kod kardiovaskularnih oboljenja moraju hitno transportovatu u Banjaluku. Za prijedorsku angio-salu nije potrebna nadogradnja, već bi se “transformisao” postojeći bolnički prostor, a kadar za ove namene već postoji. Otvaranjem ove sale, povećao bi se procenat preživljavanja pacijenata, ali i umanjili troškovi prijedorske bolnice.
Jedina postojeća gradska Sportska dvorana u Prijedoru je multifunkcinalna i prebukirana jer se u njoj, osim treninga sportskih klubova, održava i nastava fizičkog vaspitanja za srednjoškolce. Zbog toga bi izgradnja nove dvorane znatno doprinela razvoju prijedorskog sporta i radu profesionalnih i rekreativnih sportskih klubova.

SPORAZUM

Predstavnici Grada Prijedora potpisali su s predstavnicima Ministarstva finansija Republike Srpske Sporazum o dodeli donatorskih sredstava, vredan 250.000 evra, koja su Vladi Srpske dostavljena sa računa Republike Srbije. Ova sredstva namenjena su za finansiranje početka izgradnje Sportske dvorane u Omarskoj kod Prijedora, poručio je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Novosti.rs