Sportski klubovi traže više novca


Foto: N.N. | Sportski klubovi traže više novca

PRIJEDOR – Prijedorski sportski klubovi jednoglasni su u ocjeni da su sredstva za sport iz budžeta grada Prijedora skromna i da ih treba povećati kako bi klubovi mogli izmirivati troškove odigravanja utakmica, takmičenja, prevoza i nabavke opreme, jer je donatora i sponzora sve manje.

“Iz godine u godinu klubovi imaju veću potrebu za angažovanjem dodatnih finansijskih sredstava jer konstantno poskupljuju takse za saveze, trenerske licence, takmičarske registracije”, navedeno je u informaciji o radu i utrošku sredstava sportskih klubova iz Prijedora u 2018. godini. 

Sportski klubovi navode da novac koji dobijaju iz gradskog budžeta nije dovoljan za egzistenciju i dalji rad, a iz gradske uprave uvijek podsjećaju da klubovi tim novcem nisu finansirani, već sufinansirani. 

Sredstva se uplaćuju kvartalno, a klubovi ih koriste za plaćanje kotizacije svojim savezima, plaćanje sudija, delegata i ostalih taksa u vidu kazni ili članarine. 

“Jedan dio novca koristi se za prevoz igrača kada idu na gostovanja, zatim za kupovinu neophodne sportske i druge opreme, te za organizovanje turnira i drugih sportskih manifestacija”, navedeno je u informaciji. 

Svake godine grad snosi i troškove ljekarskih pregleda sportista u Republičkom zavodu za medicinu rada i sporta. 

“U 2018. godini i pored izdvojenih sredstava za ljekarske preglede, javila su se samo tri kluba sa zahtjevom za ljekarski pregled, jer u pojedinim klubovima klupski ljekari vrše preglede igrača. Na ovaj način smo uskraćeni za podatke o kakvoj ocjeni zdravstvene sposobnosti je riječ kod naših sportista, kako je to bilo u 2017. godini, kada smo imali iscrpni izvještaj nadležne službe Republičkog zavoda za medicinu rada i sporta”, navedeno je u ovoj informaciji. 

Komisija za monitoring sportskih klubova koji su sufinansirani iz budžeta grada Prijedora izvršila je monitoring kod 38 aktivnih sportskih klubova u kojima trenira 2.868 članova. 

Pojedinim sportskim kolektivima sugerisano je da izvrše doregistraciju, odnosno usklade svoje akte sa zakonskim i podzakonskim aktima koji uređuju oblast sporta, dok je pojedinima traženo da u što kraćem roku izvrše prijavu nadležnoj službi Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske. 

“Pojedinim klubovima sugerisano je da sprovedu izbornu proceduru, jer su nekim organima istekli mandati”, navedeno je u informaciji. 

Ukupna sredstva za sport u budžetu grada Prijedora za 2018. godinu iznosila su 556.000 KM, gdje se najveća stavka /269.400 KM/ odnosi na raspodjelu novca sportskim klubovima. 

NEZAVISNE NOVINE


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals