SNSD i DNS traže smjenu Mektića zbog eskalacije migrantske krize!


Dvadesetogodišnji migrant iz Pakistana preminuo je juče od meningitisa, u kantonalnoj bolnici u Bihaću. U bolnicu je primljen 18. jula, zbog jake upale pluća, a ljekari navode da je, za sada, riječ o izolovanom slučaju.

Kako su i najavili, načelnici i odbornici krajiških opština, protestvovali su danas u Sarajevu, nakon čega je određena nova lokacija za smještaj migranata. Istovremeno, zbog eskalacije migrantske krize, u Parlamentu BiH pokrenuta je inicijativa za smjenu Dragana Mektića.

Video: RTRS


Skoro četiri hiljade migranata “luta” po Bihaću, upadaju u napuštene objekte, porodične kuće, a od gradskog stadiona napravili su javni toalet.

“Oni su agresivni, ja sam imao sa dvojicom problem na parkingu. Oni su napali jednu ženu, htio sam da je zaštitim, a onda su napali mene”, žali se Muhamed Selmanović iz Bihaća.

“Sigurnost jeste narušena samim tim što imamo 4.000 ljudi nepoznatog identiteta, nepoznatog porijekla koji bez ikakvog ograničenja se kreću po gradu”, kaže Adnan Dupanović iz Bihaća.

Domicilno stanovništvo u Bihaću organizuje noćne straže i pitanje je trenutka kada će izbiti veći incident, kažu Krajišnici koji su došli u Sarajevo da bh. vlastima predoče razmjere migranstke krize koja trese Unsko-sanski kanton.

“Mi imamio dnevno 30 do 50 migranata u Bihaću i već je teško živjeti. Bojimo se da će u septembru biti 13.000 migranata, oni ulaze u dvorišta, provaljuju u kuće”, kaže Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

“Nismo za to da svi migranti budu smješteni u USK, to nije opcija, to nije rješenje”, ističe Nermin Ogrešević, načelnik Cazina.

Porodice i maloljetnici bez pratnje, već su smješteni u hotel “Sedra” kod Cazina, dio migranata izmješten je u Azilantski centar kod Trnova, dok su bezbjednosno opasne osobe dislocirane u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu.

“Pobunjene” načelnike iz Krajine umjesto Dragana Mektića, koga smatraju najvećim krivcem za migrantski haos, primila je ministarka Semiha Borovac. Bosanski Petrovac, nakon sastanka, ponovo je određen za prihvatni centar za migrante.

Semiha Borovac, ministar za izbjeglice i raseljena lica istakla je da počelo opremanje centra u Velikoj Kladuši i da je za migrante određena lokacija Lipe kod Petrovca.

“Nakon svih lutanja, ipak smo odlučili da to ne bude Medeno Polje i sada radimo na novoj lokaciji, a to je Lipa 20-30 km od Petrovca i Bihaća”, naveo je Zlatko Vujić, načelnik opštine Bosanski Petrovac.

Istovremeno, klubovi poslanika SNSD-a i DNS-a u Predstavničkom domu, zbog pogoršanja migrantske krize, pokrenuli su inicijativu za Mektićevu smjenu, o čemu bi se trebalo raspravljati za najmanje mjesec dana.

“Kroz vrlo jasan stav da je najodgovorniji za migranstku krizu ministar Mektić, koristeći poslovničku mogućnost, mi ćemo obavjestiti predsjedavajućeg Doma svojim potpisima i obrazloženjem i tražiti da se o tome izjasni na sjednici Doma 4. septembra”, rekao je Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

“Imali ste izjavu ministra Mektića prije godine da u BiH neće doći niko, a pogovoto migranti, da se odavde odlazi itd., da bismo danas imali sa 700 povećanje na 10.000 migranata. To znači da bh. institrucije nisu imale odgovor, a najodgovorniji je ministar Mektić”, kategoričan je Borislav Bojić, šef Kluba poslanika DNS-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Ministar bezbjednosti BiH i dalje bez komentara, dok je njegova stranačka koleginica i SDS-ov poslanik, Aleksandra Pandurević ironično izjavila da će im to pred kraj mandata, sigurno uspjeti.

Izvor: RTRS


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals