SISTEMATIČNA I DETALJNA DEZINFEKCIJA Ruski stručnjaci u prijedorskoj bolnici


U bolnici “Doktor Mladen Stojanović” iz Prijedora danas je stručni tim iz Ruske Federacije koji obavlja sistematsku dezinfekciju ove zdravstvene ustanove.

Direktor prijedorske bolnice Mirko Sovilj izjavio je da ruski stručnjaci dezinfikuju prizemlje, odnosno poliklinički dio, potom liftove, holove na svakom spratu, te Odjeljenje za dnevnu onkološku terapiju.

– I u potpunosti će se izvršiti dezinfekcija objekta koji je predviđen za liječenje u izolaciji, dakle objekat bivše Psihijatrije. Za nas ovo znači mnogo, naročito sa aspekta što će doprinijeti sigurnosti rada i naših zaposlenih, a i sigurnosti naših pacijenata. Znamo mi da dezinfekcija u jednom aktu nije završen posao i mi smo dezinfekciju svih ovih prostora provodili svo ovo vrijeme i u kontinuitetu to radimo i radili smo i prije pojave ovog virusa zbog sprječavanja interhospitalnih infekcija, a u ovim okolnostima se pojačano vrši dezinfekcija u više navrata i sistematično – rekao je Sovilj.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Odgovarajući na pitanja novinara Sovilj je rekao da se primjeti određena razlika između ruske dezinfekcije u odnosu na dezinfekciju koju rade domaći timovi.

– Dezinfekcija koju provodi ovaj tim je mnogo detaljnija, sva oprema koja se nalazi u ambulantama, svi prostori, pomoćni prostori takođe su pod određenim pritiskom izloženi dezificijensu, tako da moram priznati da je ovo sistematičnije i detaljnija dezinfekcija – istakao je on.

Sovilj je dodao da je ovu ustanovu i u subotu posjetio stručni tim iz Ruske Federacije koji je sastavljen od ljekara specijalista infektologa, epidemiologa i anesteziologa.– Mi smo imali razgovor na tom nivou u kojem smo se dotakli svih epidemioloških pitanja, stručnih u pogledu principa protokola liječenja pacijenata sa dokazanim virusom korona, zatim definisanja slučaja, zatim pitanja uslova kada pacijent može da se otpusti da se smatra da je završeno liječenje i kada pacijent odlazi u kućnu izolaciju, obično je to u narednih 14 dana kada sve prođe kada dokažemo da virusa nema kod pacijenta to znači da su dva testa negativna, pacijent može da se otpusti u kućne uslove i ostaje u kućnoj izolaciji 14 dana – rekao je on.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Sovilj je naveo da su u prijedorskoj bolnici dobili i određene sugestije od Rusa koji su pregledali ovu organizaciju i njene preduzete mjere.

– Sugestija je bila da se vrši mjerenje tjelesne temperature, ne samo na ulazu gdje ulaze pacijenti, već i na ovom ulazu gdje u jutarnjim časovima dolaze svi zaposleni, to smo već primijenili od ponedeljka. Zatim bila je sugestija da se prilikom konsultativnih pregleda, kada sa jednog odjeljenja odlaze ljekari specijalisti na druga odjeljenja, da se koristi posebna uniforma u tom periodu dijagnostike i konsultativnih pregleda, tako da smo i to uveli. U suštini oni su u potpunosti zadovoljni našim načinom organizacije i našim radom u ovim okolnostima i dali su podršku da dalje nastavimo sa ovakvim radom – tvrdi Sovilj.

On je dodao da je u borbi protiv korona virusa posebno posvećena pažnja na korištenju opreme koju moraju da imaju zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

– Ne koristi se isti nivo zaštitne opreme kada se radi sa pacijentima kod kojih nije rizik i ne postoji sumnja za infekciju korona virusom, drugi novo zaštite je kada se radi sa pacijentima kod kojih postoji određen stepen sumnje da su nosioci virusa, i treći stepen nivoa zaštite je kada radimo sa pacijentima kod kojih znamo da postoji virus i liječimo ih zbog virusa i posljedica virusa – zaključio je Sovilj.

Srpskainfo.com


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals