RTRS: Srpska slavi 26. rođendan; Obilježavanje Dana Republike pratite na RTRS


Dan Republike Srpske Foto: RTRS

Republika Srpska slavi 26. rođendan! U Banjaluci će Dan Republike biti obilježen nizom manifestacija kojima će prisustvovati zvaničnici Republike Srpske, Srbije, predstavnici Srpske u institucijama BiH, te brojne zvanice iz regiona i svijeta.

Obilježavanje je počelo programom za djecu, odnosno informativno-zabavnom predstavom u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

U toku je dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima u Palati Republike, a u 12.00 časova svečani defile na Trgu Krajine, koji će prenositi Televizija Republike Srpske.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska država srpskog naroda, ali da je uvijek spremna da prihvati sve one koji žele da žive ovdje poštujući njene institucije.

Svečana akademija biće održana u Sportskoj dvorani “Borik” sa početkom u 14.00 časova, a prenosiće je naša televizija. Na sceni će biti skoro 200 izvođača, nekoliko horova, simfonijski orkestar, glumci Narodnog i Dječijeg pozorišta.

U 16.00 časova biće upriličen svečani prijem povodom Dana Republike Srpske u Administrativnom centru Vlade Srpske, koji takođe možete gledati na našem programu.

Na Trgu Krajine koncert domaćih izvođača biće održan u 20.00 časova, a koncert gostujućih izvođača u 22.00 časa. U ponoć je predviđen vatromet na Trgu Krajine.

Povodom Dana Republike Radio-televizija Republike Srpske realizuje cjelodnevni otvoreni program.

Naša televizija će od 9.00 časova prenositi i Svetu arhijerejsku liturgiju iz Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, koju će služiti patrijarh srpski Irinej.

Republika Srpska je osnovana 9. januara 1992. godine kao Republika srpskog naroda u BiH. Osnovali su je poslanici Skupštine srpskog naroda u BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima u Skupštini BiH koja su se ticala opstanka Јugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

Izvor: RTRS