RASPRAVA O ŠKOLSTVU U PRIJEDORU “Roditelji žele djecu odlikaše, vode ih iz škole kada požele”


U Prijedoru je prisutan konstantan pad broja učenika, ali i njihov veliki broj izostanaka sa nastave te izuzetno visok srednji prosjek ocjena.

Ovi podaci navedeni su u Informaciji o školskoj 2018. i 2019. godini, sa prijedlogom mijera za poboljšanje vaspitno-obrazovnog procesa, koju su usvojili odbornici danas na sjednici Skupštine grada Prijedora.

Načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti, Monja Kasalović navela je da je ove godine u osnovnim i srednjim školama Prijedora bilo 297 učenika manje u odnosu na godinu dana ranije.

– I to u osnovnim školama za 155 učenika, a u srednjim školama za 142 učenika – izjavila je ona.

Navela je i jedan ohrabrujući podatak, odnosno da je u ovoj školskoj godini bilo 547 prvačića, što je za 30 više nego godinu dana ranije.

Učenici imali više od 320.000 izostanaka

U 12 prijedorskih osnovnih škola ima 5.183 učenika koji su napravili više od 199.000 izostanaka , dok je u srednjim školama 2.375 učenika imalo više od 127.240 izostanaka.

Srednja ocjena kod osnovaca pretežno je iznad četiri. Tako su najveći prosjek postigli učenici  Osnovne škole “Desanka Maksimović” čija srednja ocjena iznosi 4,33, dok je najmanji prosjek učenika škole “Petar Petrović Njegoš” iz Busnova i iznosi 3,84. Od srednjih škola najveći prosjek od 4,19 ima Srednjoškolski centar, a najmanji, odnosno 3,38 Poljoprivredno-prehrambena škola.

Veliki broj izostanaka i visoka srednja ocjena đaka, ono je što zabrinjava prosvjetne radnike.

Foto:Bojana Majstorović/RAS SrbijaOdbornica SNSD, Gorana Bosančić koja je i direktorica Osnovne škole “Petar Kočić” upitala je da li Odjeljenje za društvene djelatnosti može preduzeti mjere kako ne bi bio ovako visok prosjek ocjena.

– I u srednjim školama su srednje ocjene visoke. Borimo se da se učenici ocjenjuju realnije, roditelji žele da djeca imaju četiri ili pet, ali trebalo bi da bude realnije ocjenjivanje, da se ne izlazi u susret željama roditelja, da radimo na tome. Imamo takođe veliki broj izostanaka. Borimo se sa roditeljima koji to opravdavaju i smatraju da mogu izvesti djecu iz škole kada god žele – istakla je ona.

Učitelji malo plaćeni

Odbornica DNS Olivera Brdar-Mirković skrenula je pažnju na probleme sa kojima se suočavaju prosvjetni radnici u svom radu.

– Velikom broju prosvjetnih radnika, kreda i tabla su osnovna sredstva za rad u 21. vijeku dok tehnologija napreduje. Nastavnicima je nametnuta silna dokumentacija koju moraju da ispunjavaju, a pitanje je kakava joj je svrha. Umjesto na dokumante, trud i energiju trebalo bi da trošimo na obrazovanje djece – rekla je ona.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Dodala je da prosvetni radnici, kojima je povjerena najodgovornija uloga u društvu, odnosno obrazovanje djece, imaju izuzetno niske plate.

– Većina naših mali škola ima toliko novca da mogu da plate samo ogrjev, nemamo ništa da osavremenimo nastavu. Ja jedino mogu da koristim entuzijazam i da ohrabrujem radnike da su prosvetitelji i da vode društvo, ali pitanje je dokle će to trajati. Naši učitelji imaju plate sa kojima mogu jedva da prežive, pojedini imaju manje plate od radnika gradske uprave. A dječiji kontrolni rad završi na društvenim mrežama i njim se bavi kako ko stigne i svako ga ocjenjuje – istakla je ona.

Migracije i populacija

Odbornici su istakli da da je veliki problem iseljavanje stanovništva iz Prijedora. Tako je odbornik SDS Slavko Švraka izjavio da ne postoji populaciona, već migraciona politika.

– Gledajući brojke, za 12 godina izgubili smo 32 odsto mladih. Došli smo do prekvalifikacija za zapošljavanje, medicinske škole za 3-4 mjeseca edukuje radnike koji koristi diplome da se odsele. Čemu graditi dvorane i ulagati u sportove, a mladi odlaze. Govorimo o migrantima sa Istoka, ali smatram da smo mi migraciono jači od njih -zaključio je Švraka.

srpskainfo.com


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals