Radovanović o postupanju PU Prijedor: Policija mi je dostavila nezakonit prekršajni nalog


Nakon što je Policijska uprava Prijedor juče saopštila da je blogeru Borislavu Radovanoviću uručen prekršajni nalog zbog kršenja Odluke Vlade RS o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanredne situacije u Republici Srpskoj, regovao je Radovanović tvrdeći da mu je policija uručila nezakonit prekršajni nalog.

– Od strane PU Prijedor uručen mi je nezakonit prekršajni nalog, zbog čega nema govora o nekakvom sankcionisanju, plaćanju kazne ili mojoj odgovornosti. Jedino možemo govoriti o nezakonitom ponašanju policijskih službenika i i kršenju zakona od strane MUP RS – istakao je Radovanović.

Dodao je kako je PU Prijedor spornim prekršajnim nalogom “grubo prekršio član 3. Zakona o prekršajima RS koji obligatorno nalaže da niko ne može biti sankcionisan za djelo izvršeno prije nego što je zakonom ili odlukom zasnovanom na zakonu počinjeno”.– Pored toga pogažene su norme ustava i međunarodnih konvencija koje izričito zabranjuju retroaktivno kažnjavanje. Zato nema teorijskih mogućnosti da me sankcionišu zbog sporne objave na mom blogu, a posebno jer će o ovom prekršajnom nalogu konačnu odluku donijeti sud. Iz sadržaja prekršajnog naloga jasno se vidi da sam navodno inkriminirajući tekst objavio 18. marta, a šta znači dan prije donošenja sporne odluke Vlade RS o zabranji “širenja panike i nereda”, odnosno dva dana prije njegovog objavljivanja u Službenom glasniku RS. Međutim, ključni problem proizilazi iz činjenice da fizička i pravna lica na koje se kontraverzna odluka vlade odnosi još uvijek nemaju znanje kakva ponašanja i djela su zabranjena i kažnjiva – istakao je Radovanović.

Foto: Ustupljena fotografija

Elementarna pretpostavka sprovođenja zakona ili odluka nadležnih organa jeste, kako kaže, da populacija uopšte zna koje i kakve radnje su zabranjene i kažnjive.

– Zato su nadležne institucije Republike Srpske u obavezi da ovu odluku prvo učine dostupnom, odnosno da objave njen sadržaj, pa tek onda možemo govoriti o njenoj primjeni. Na ovakvo reagovanje primarno sam se odlučio kako bi preko Vašeg uticajnog medija ukazao na problem i pomogao građanima i medijima u zaštiti osnovnih prava i sloboda. Ujedno apelujem na Vaše i druge novinare da od institucija traže hitno objavljivanje sporne odluke Vlade RS, a naprosto kako bi pomogli građanima i novinarima da znaju kakva ponašanja i djela je vlada svojom odlukom inkriminirala uz novčano kažnjavanje. Žalosno je što na ovaj način moramo tražiti od institucija da čine stvari na kakve su ustavom i zakonom obavezne – zaključio je Radovanović.

Srpskainfo.com


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals